Odborníci z Vídně ocenili chebské krovy

27.06.2018 15:19

Unikátní komplex chebských krovů v domech na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad je známý i v zahraničí. Už na jaře jsme informovali Chebany, že městský Nadační fond historický Cheb bude mít v říjnu příležitost prezentovat tuto výjimečnou památku na akci, pořádané rakouským Národním památkovým ústavem.

Odborníci z Vídně ocenili chebské krovy
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Ve Vídni v několika posledních letech proběhla pasportizace krovů vnitřního města, o níž informoval odbor architektury a stavebních technik Spolkového památkového úřadu, vedený Ing. Hannou Antje Liebich na webových stránkách. Na tuto zprávu zareagovali zástupci chebského nadačního fondu a další výměna informací s památkovým úřadem ve Vídni vedla poté k pozvání zástupců Chebu na Sympozium o historických krovech. To se koná ve Vídni v rámci ECHY 2018 (Evropský rok kultury organizovaný za podpory Evropské komise, letos s mottem „Sdílení tradice“) ve dnech 4. – 5. října 2018.

Velmi nás tedy potěšilo, když se paní Liebich přihlásila v Chebu na prohlídku krovů. Na své cestě za rodinou spolu s manželem, který stejně jako ona pracuje v památkovém úřadu ve Vídni, si návštěvu Chebu zvolili jako zastávku právě kvůli historickým krovům.

Ke slovu se dostal i stavební historik

Téměř tříhodinová prohlídka byla díky množství odborných dotazů náročná i pro zkušeného průvodce, chebského pedagoga Jaroslava Stracha. Ke slovu se nakonec (i když jen telefonicky) dostal i stavební historik Mgr. Panáček, autor pasportizace chebských krovů a jeden z autorů knihy o nich, na nějž jsme se v průběhu prohlídky museli obrátit se žádostí o vysvětlení původu některých kovových částí krovů. Hrdost na město a jeho vzácnou památku jsme cítili ve chvíli, kdy paní Liebich zcela upřímně vyjádřila svůj obdiv slovy: „I u nás máme vzácné kostelní krovy, ovšem takový unikát, jako je krov Gablerova domu ve Vídni nemáme. A navíc s možností vidět ho na vlastní oči.“ Hosté nešetřili superlativy ani při prohlídce františkánského kláštera, který pro ně jako pro stavební historiky a památkáře byl zajímavý i díky stávajícímu stavu.

Uzavřít tedy můžeme toto příjemné setkání s vědomím, že nám i zahraniční odborníci znovu potvrdili, jak mimořádná památka se skrývá pod střechami chebských patricijských domů a jak lze jejím prostřednictvím zvyšovat prestiž města nejen doma, ale i v zahraniční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.