Olomouc: Červenec bude patřit baroku

27.06.2019 15:03

Olomoucké barokní slavnosti a festival Barok Olomouc nabídnou pestrou škálu vyžití milovníkům barokní hudby, divadla i barokního stylu života. Odehrají se v Uměleckém centru Univerzity Palackého – Konviktu a na Horním náměstí.

Olomouc: Červenec bude patřit baroku
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Barokní stopa v Olomouci je výrazná, co se týče architektury, umění či církevního a univerzitního působení. Letos poprvé se odehraje v rámci Olomouckých barokních slavností doprovodný program na Horním náměstí, který rámuje jejich zahájení a závěr. Chceme tím vytvořit pomyslnou předehru k příštímu roku, kdy chceme oživovat centrum města po celý červenec. A navíc si budeme v průběhu příštího roku připomínat dvacáté výročí zapsání barokního Čestného Sloupu Nejsvětější Trojice na seznam památek UNESCO,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Město v rámci akce Barok Olomouc letos pořádá tři letní večery 12. července a pak o víkendu 26. a 27. července. Vždy s hudbou, tancem, filmovým promítáním a pouličním uměním. Na své si přijdou i děti, které se můžou těšit na loutkové divadlo a tvořivé dílny. Atmosféru večerů podtrhne květinová výzdoba a barevné nasvícení památek. 

Olomoucké barokní slavnosti budou letos trvat 24 večerů s šesti různými inscenacemi. Pět z těchto představení vzniklo nově přímo pro tento festival a zazní ve svých novodobých premiérách. 

„Návštěvníci zhlédnou díla často neprávem pozapomenutých barokních mistrů Karla Ditterse z Dittersdorfu, Johanna Heinricha Schmelzera, Pietra Andrey Zianiho a Františka Antonína Míči. Pravidelnou a oceňovanou součástí slavností bývá uvádění neobarokních oper vzniklých zhudebněním historických libret současnými autory. Z nich bude letos v premiéře uvedena opera Tomáše Hanzlíka Piramo a Tisbe,“ popsal za pořadatele Olomouckých barokních slavností Karel Valenta. Ze dvou oper věnovaných olomouckému biskupovi Wolfgangu Hannibalovi ze Schrattenbachu se zachovala pouze libreta. Novodobé neobarokní zhudebnění opery Piramo e Tisbe z roku 1712 současným olomouckým autorem zpracovává tragický příběh mladých milenců, kterým lásku odpírají rodiče. 

Novinkou letošního festivalu bude podle Valenty umístění jednoho představení do více prostor konviktu – atria, chodeb a Kaple Božího Těla. „Jde o jediné dochované Míčovo oratorium Zpívané rozjímání. V první části večera zazní také novodobá premiéra Koncertu pro cembalo Josefa Antonína Štěpána, na němž se jako sólista představí olomoucký klavírista a cembalista Martin Smutný,“ dodal Valenta.

V jednoaktové Dittersově serenatě z roku 1775 Il Tribunale di Giove přednášejí bohové Apolón, Minerva, Mars a Štěstěna s podporou svých sborů jednotlivě odlišné koncepty řízení Evropské unie. Uvedení této novodobé premiéry je skvělou příležitostí připomenout si skladatele, jenž byl za svého života velmi uznáván a jehož skladba je zařazena i do katalogu 100 nejvýznamnějších děl evropské hudby prestižní společnosti Deutsche Grammophon. 

Na letošním festivalu zazní v novodobých světových premiérách také dvě barokní serenaty s mezinárodním obsazením – sólisté jsou z University of North Texas, režisérem Rocc – šéf opery SND v Lublani, uměleckou vedoucí Veronika Manová. 

Představení se konají v arkádovém atriu bývalého jezuitského konviktu na unikátní replice barokní scény, nazvané Theatrum Schrattenbach. Rozebíratelná divadelní scéna kombinuje zadní prospekt s bočními kulisami pro dosažení dojmu perspektivy při zkráceném prostoru. Scénografie bude letos obohacena o řadu nových výměn. 

Představení jsou zpívaná v italském, německém a latinském jazyce a budou opatřena projekcí českých titulků. Orchestr důsledně užívá historických hudebních nástrojů a ve vokální složce vystupují speciálně školení pěvci. 

Doprovodným programem festivalu bude výstava Hořící dramata, instalovaná v impozantních 500 metrů dlouhých chodbách konviktu. Výstava představí prostřednictvím dobových grafických listů ohňostrůjná představení, hraná a odpalovaná v průběhu 17. století na dvoře středoevropských Habsburků. Technicky i finančně nesmírně náročné ohňostroje kombinovaly jednoduchý příběh se spektakulární podívanou a velice často ilustrovaly důležité historické události. 

V atriu Vlastivědného muzea bezprostředně sousedícího s Konviktem bude pro návštěvníky opět k dispozici bar s občerstvením. Pro vzdálenější návštěvníky festivalu jsou připraveny speciální ubytovací balíčky.

Všechny informace k programu, předprodeji a ubytování najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…