Olomouc: Děti měly vlastivědu na radnici

22.03.2012 20:30

Hodinu vlastivědy včera absolvovaly děti ze čtvrtých tříd ZŠ Heyrovského s primátorem města Olomouce Martinem Novotným. Netradiční hodina se odehrála v zasedací místnosti na olomoucké radnici, poté děti navštívily i primátorovu pracovnu.

Olomouc: Děti měly vlastivědu na radnici
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Na úvod primátor děti samozřejmě přivítal a vysvětlil jim základní věci o městě, například co je to vlastně statutární město, jaký význam má jeho vedení a zjednodušeně popsal i to, jak funguje volební systém. Na přání paní učitelky potom zavzpomínal na svoje školní léta: „Chodil jsem do ZŠ Zeyerova a dokonce i kousek odtamtud bydlel, takže jsem měl výhodu oproti kamarádům, že jsem mohl pozdě vstávat. A v té době, když jsem byl na základní škole, jsem moc chtěl být astronomem, takže když jsem byl nemocný, nakukoval jsem z okna tím velkým dalekohledem do třídy a věděl, co spolužáci právě probírají,“ vzpomíná primátor. „Na dětství vzpomínám moc rád, měli jsme s kamarády nejrůznější party, hráli fotbal a samozřejmě taky občas zlobili,“ dodává s úsměvem.

Poté přišla řada na otázky, které si děti na primátora Novotného připravily. Dotazy se samozřejmě točily kolem zážitků ze školy, toho, čím chtěl být, když byl malý, nebo například co dělal předtím, než se stal primátorem. Postupně se ale děti dostaly i k otázkám týkajícím se města a jeho fungování z pohledu dětí – jestli budou nová dětská hřiště, více veřejného bruslení na zimním stadionu, zda u nás bude někdy jezdit trolejbus nebo jestli se v Olomouci plánuje koncert Ewy Farne.

Na závěr primátor pozval děti i k sobě do pracovny, kde je nechal nahlédnout do staré pamětní knihy a ukázal jim podpisy významných českých osobností a u obrazu znázorňujícího Olomouc v roce 1895 vysvětlil, jak naše město vypadalo dříve.

Děti potom primátorovi předaly obrázky, které mu nakreslily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…