Olomouc: Dmýchárna má po 22 letech novou technologii, čistička zvládne přes čtvrt milionu obyvatel

25.11.2017 7:36

Investici v hodnotě 19,4 milionu korun dokončuje v těchto dnech statutární město Olomouc v areálu čistírny odpadních vod (ČOV) na Nových Sadech. Rekonstrukce dmýchárny včetně rozvodny, která byla již na hranici technické životnosti a energetické hospodárnosti, skončí v průběhu prosince tohoto roku.

Olomouc: Dmýchárna má po 22 letech novou technologii, čistička zvládne přes čtvrt milionu obyvatel
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Dmýchárna je zdrojem kyslíku pro aktivační linku čističky. „Původní dmychadla pracovala nepřetržitě od roku 1995, kdy byla uvedena do provozu zrekonstruovaná a rozšířená čistírna odpadních vod. Po dvaadvaceti letech nepřetržitého provozu se technologie, elektrotechnická část a také vzduchotechnika dmýchárny dočkaly zasloužené obnovy,“ uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Rekonstrukcí dojde jednoznačně ke snížení spotřeby elektrické energie a tím i ke snížení provozních nákladů. Dmýchárna bude vybavena nejlepší dostupnou technologií v oblasti zneškodňování odpadních vod.

Pracovníci zhotovitelské firmy vyměnili strojní zařízení a upravili technologické potrubí. Původní dmychadla s piškotovými rotory byla nahrazena moderními turbodmychadly. Součástí výměny provzdušňovacího zařízení byly i nezbytné stavební úpravy.

Z celkového počtu šesti původních dmychadel jsou tři stroje nahrazeny novými turbodmychadly, zbývající tři původní dmychadla zůstanou po opravě připraveny k provozu jako rezervy. „Celkově je dmýchárna schopna dodat téměř 40 tisíc metrů krychlových vzduchu za hodinu. Aktivace po rekonstrukci je dimenzovaná na maximální zatížení ČOV pro ekvivalent 259 500 obyvatel,“ upřesňuje náměstek Žáček.

Další připravovanou investiční akcí je výměna uzávěrů vratných kalů

„Součástí rekonstrukce byla i výměna technologických elektrorozvaděčů, výměna kabelů a kabelových tras, ovládacích skříní, doplnění a úprava software řízení dmýchárny, nová vzduchotechnika a klimatizace. Celá stavba probíhá za stálého provozu čistírny odpadních vod,“ doplnil Petr Schinneck, ředitel regionu Olomouc společnosti Moravská vodárenská.

Další připravovanou investiční akcí zajišťovanou statutárním městem Olomouc v areálu čističky je výměna uzávěrů vratných kalů v aktivačních nádržích za 1,8 milionu korun. „Uskutečnit by se měla v návaznosti na dokončení rekonstrukce dmýchárny ještě v průběhu prosince,“ potvrdil náměstek Žáček.

Město do akcí spojených s obnovou a rozvojem vodohospodářské infrastruktury letos investovalo více než 145 milionů korun. Kromě akcí zařazených do plánu městských investic realizoval opravy za 20 milionů rovněž provozovatel, tedy Moravská vodárenská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…