Olomouc: Dvacet milionů dotací pro kulturu, školství a životní prostředí

23.02.2019 16:55

Do školství, životního prostředí a kultury směřovaly dotace, o jejichž rozdělení rozhodovala v pondělí městská rada. V součtu se jednalo zhruba o dvacet milionů korun. Dotace přesahující padesát tisíc korun musí na březnovém zasedání schválit ještě zastupitelé.

Olomouc: Dvacet milionů dotací pro kulturu, školství a životní prostředí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Více než tři desítky žádostí se ucházely o podporu v oblasti tvorby a ochrany životního prostředí. Rozdělovalo se 450 tisíc korun. Pět z nich nakonec neuspělo. „Účelem programu je přispět na podporu ekologické výchovy a osvěty. Zároveň ale také podpořit předcházení vzniku a recyklace odpadů, podporovat obnovu a rozšiřování zeleně a přírodních prvků, stejně jako ochranu zvířat na území města,“ uvedl náměstek primátora Pavel Hekela.

Podpora je neinvestičního charakteru a dosáhly na ni například projekty spolku Sagittaria na likvidaci invazních druhů rostlin na území města Olomouce nebo na péči o lokální biocentrum v Droždíně. Spolek Tyto získal dotaci na ochranu a podporu genofondu sov a dravých ptáků v městských lesích, nebo monitoring a ochranu racka chechtavého a racka černohlavého ve správní působnosti statutárního města. Spolek Viadua zase dostane prostředky na provoz stanoviště Malý vodní badatel v Botanické zahradě a péči o luční záhony a květnatou louku na území města Olomouce.

O mnohem více financí šlo při rozdělování kulturních grantů. Umění a „živá kultura“ se ucházely o 14,5 milionu korun. Oddělení kultury a kulturní komise se kvůli hodnocení žádostí sešly čtyřikrát. Komise při svém rozhodování hodnotila předložené žádosti podle mnoha různých kritérií, přičemž největší důraz byl kladen na tradice, jedinečnost a kvalitu projektu.

„Komise také přihlížela k finanční stránce žádosti a výši dotace v minulých letech. Oddělení kultury navíc zorganizovalo veřejné prezentace projektů a významných kulturních akcí, které žádají město o dotaci vyšší než dvě stě tisíc korun,“ podotkl náměstek Hekela. Předloženo bylo 172 žádostí s celkovou požadovanou částkou přesahující 26 milionů korun.

Navržené částky vychází z počtu bodů, které žádosti získaly

Největší statisícové dotace směřují na podporu Street Art Festivalu nebo vydání jazzového CD Jana Vičara s olomouckými swingovými a vokálními tělesy. Dotaci ale obdrží i univerzitní Majáles nebo festival videomappingu Vzáří. S grantem mohou počítat organizátoři kulturního festivalu Řeka má duši, či Festival Michalský výpad. Kulturní komise myslela i na Poděs – festival pro dětské amatérské divadelní soubory nebo na celostátní přehlídku amatérských loutkových souborů Čechova Olomouc, stejně jako na obrozující se festival francouzské kultury Bonjour Olomouc.

Z rozpočtu odboru školství dostane letos Univerzita Palackého grant ve výši 940 tisíc a Moravská vysoká škola 60 tisíc korun.

„Předložené žádosti byly zpracovány odborem školství dle kritérií, která byla schválena na jednání Rady města Olomouce. Navržené částky vychází z počtu bodů, které jednotlivé žádosti získaly,“ objasnil Karel Konečný, náměstek primátora odpovědný za gesci školství. Jeho odbor půlmilionem korun grantově podpořil také mateřské školy jiných než městských zřizovatelů. Zpravidla se jednalo o lesní školy Sluněnka, Bažinka nebo Sofisa.

Odbor školství a Komise pro výchovu a vzdělávaní a využití volného času se rovněž zabývala žádostmi pro volnočasové aktivity dětí a mládeže. Celkem šlo o 2,6 milionu korun. Mezi úspěšné žadatele se zařadí například příměstské tábory a vodácké aktivity Royal Rangers Olomouc, Asociace turistických oddílů mládeže ČR, Badminton Akademie Olomouc nebo Baletní studio při Moravském divadle Olomouc a Taneční klub Olymp Olomouc. I v této grantové kapitole uspěla Univerzita Palackého, a to svými kempy biologie, angličtiny, E-bezpečí nebo kempem výchovy k občanství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…