Olomouc: Fakultní ZŠ Hálkova má novou jídelnu a čtyři učebny

12.01.2018 13:01

Na olomoucké Fakultní základní škole Hálkova skončily stavební práce. Od pondělka začne škola používat novou jídelnu pro šest stovek strávníků s kapacitou 124 míst a od pololetí i čtyři zcela nové odborné učebny pro 92 žáků. Vyučovat se v nich bude přírodověda, informatika, vlastivěda i dílny.

Olomouc: Fakultní ZŠ Hálkova má novou jídelnu a čtyři učebny
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Nový dvoupodlažní objekt je obdélníkového půdorysu s plochou střechou a zastavěnou plochou 391 metrů čtverečních. V přízemí je umístěna jídelna s výdejnou stravy, mytím nádobí, přípravnou a zázemím pro zaměstnance. V druhém patře učebny.

„Tato zbrusu nová přístavba škole přinese skutečně velkou a také dlouhodobě očekávanou změnu. Význam rozsáhlé rekonstrukce spočívá zejména ve vybudování nové výdejny stravy, která nahradí současnou nevyhovující jídelnu,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Nová přístavba doplňuje a uzavírá dvorní trakt školy. Z Fibichovy ulice k ní vede nový sjezd v podobě dlážděné vozovky. „Bezbariérový přístup do nové budovy je zajištěn pomocí nově navržené rampy, do jejího druhého patra pak osazením zdvižné plošiny na schodišťové rameno ve staré školní budově,“ doplnil náměstek primátora Pavel Urbášek.

Stavební práce začaly v lednu loňského roku. Rozsahem se jednalo o největší městskou investici v oblasti školství pro rok 2017. „Celkové náklady na nové křídlo školy a jídelnu přesáhly dvacet jedna milionů korun. Po základní škole v Nemilanech jde o jednu z největších investic města do školství v posledních letech,“ potvrdil investiční náměstek primátora Filip Žáček. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu činila 14 milionů korun.

„Tato nová jídelna a učebny jsou jedním z výsledků naší dlouhodobé snahy o zkvalitnění prostředí výuky na základních a mateřských školách. Nasměrování dotačních prostředků tímto směrem považuji za správné a věřím, že to ocení nejen žáci a jejich rodiče,“ komentoval náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Nové učebny v této chvíli na svou výbavu ještě čekají. „V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele interaktivních tabulí a dalších potřebných pomůcek. S plnou výukou zde počítáme od začátku února,“ vysvětlila ředitelka školy Božena Vítková.

FZŠ Hálkova může mít až 570 žáků, kvůli nedostatku učeben a zastaralé jídelně ji ale k dnešnímu dni navštěvuje o třicet dětí méně. Jedná se o školu s rozšířenou výukou cizích jazyků a s třídami pro mimořádně nadané děti. Angličtina se zde vyučuje od první třídy, v šesté třídě se druhým jazykem stává němčina, francouzština nebo ruština.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…