Olomouc: Flora oslavila šedesát, mezi gratulanty byl i nově vyšlechtěný tulipán

30.04.2018 13:48

Symbolika narozeninové kytice provázela letošní jarní etapu květinové výstavy Flora Olomouc. Ta oslavila 60 let od první zahradnické expozice. Návštěvník ústřední expozice mohl díky soudobému principu instalace zažít jedinečný kontakt s exponátem.

Olomouc: Flora oslavila šedesát, mezi gratulanty byl i nově vyšlechtěný tulipán
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Pavilon A olomouckého výstaviště ovládly soudobé principy floristické tvorby, práce s prostorem a energií, důraz kladený na světlo, zvuk, teatrálnost. Hlavní expozice měla název Pugét pro Floru. Mezi šesti stovkami zavěšených kytic se ale nejvíce vyjímaly tulipány, vyšlechtěné speciálně pro 60. výročí Flory. Tulipán dostal jméno Jubilant.

Ke skutečným gratulantům patřil i náměstek primátora Martin Major. „Přeji Floře, aby stále patřila ke špičce ve svém oboru, jako nyní, a aby se návštěvníkům stále líbila,“ řekl na slavnostním zahájení náměstek Major.

Soutěže, workshop i projekce

Mezinárodní květinovou výstavu se záštitou primátora Antonína Staňka, s polskou a francouzskou účastí doprovázel v dalších pavilonech a na volné ploše veletrh zahradní mechanizace Hortifarm, ale i bohatý program. Ten zahrnoval floristické soutěže, květinový workshop, ale třeba také projekci.

Jarní etapa nejstarší a také nejproslulejší zahradnické a květinové výstavy v Česku je tradiční přehlídkou jarních květinových výsadeb ve Smetanových sadech. Ozdobou parků jsou nové expoziční záhony s 24 tisíci tulipánů, narcisů, krokusů a hyacintů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Loňský rekord návštěvnosti Open House Brno padl

10:23 Brno: Loňský rekord návštěvnosti Open House Brno padl

Přes 31 tisíc návštěv, prohlídky s asistenční službou pro nevidomé či světová hudební premiér,– to b…