Olomouc: Historické ozdobné věžičky z radnice převzali do péče klempíři

15.03.2018 13:03

Do další fáze se posunula rekonstrukce věžiček ze střechy olomoucké radnice. Od minulého roku se na severní straně radnice opravuje třináct ozdobných věžiček a vikýřů. Konstrukce dvou z nich se odehrává přímo před zraky chodců na ploše Horního náměstí. Tento týden se do práce pustili specializovaní klempíři.

Olomouc: Historické ozdobné věžičky z radnice převzali do péče klempíři
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Plechové pláty, které pokryjí dřevěnou konstrukci, formují do příslušného tvaru klempíři až přímo na místě. Následně je upevňují na dřevěný podklad a jednotlivé díly spojují metodou falcování. Podle slov klempířů budou tyto práce na Horním náměstí trvat přibližně dva týdny, záležet bude i na vývoji počasí.

Po celou dobu mohou kolemjdoucí sledovat řemeslníky při díle. „Rekonstrukce věžiček se odehrává přímo na náměstí, chtěli jsme dát zájemcům příležitost, aby si mohli perfektní práci řemeslníků, restaurujících věžičky tradičními postupy, sami prohlédnout,“ uvedl náměstek primátora Filip Žáček.

Rekonstrukce ozdobných prvků navazuje na opravu historických střešních krovů a krytiny, není ale přímou součástí této investiční akce. V závěru oprav se do jedné z věžiček vrátí i tubus s archivními materiály, který byl ve střešní konstrukci radnice uložen přes tři století. Tubus bude doplněn i aktuálními dokumenty a odkazem naší doby příštím generacím Olomoučanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…