Olomouc: Holici a Nový Svět propojí cyklostezka

13.03.2018 20:33

Už na konci letošního srpna propojí dvě olomoucké městské části zbrusu nová cyklostezka. Trasa spojující Holici a Nový Svět překoná i hlavní železniční trať ve směru z Olomouce na Přerov.

Olomouc: Holici a Nový Svět propojí cyklostezka
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Pěší i cyklisty stezka bezpečně převede přes areál Holického lesa a zamíří k univerzitnímu kampusu a průmyslové zóně v ulici Šlechtitelů. Budoucí rekreační oblast Holického lesa navíc nově zkrášlí lípa velkolistá, strom dobré vůle Nadace Olgy Havlové, vysazený u příležitosti zahájení stavby.

„Jeden a půl kilometru dlouhá cyklostezka spojí Holici a Nový Svět. Za zhruba šest měsíců tak zajistí zcela bezpečné propojení obou těchto městských částí. Sloužit bude zároveň i jako komfortní stezka, pro ty, jež pracují v průmyslové zóně Keplerova i v průmyslové zóně Šlechtitelů, kterou vybudovalo město společně s Univerzitou Palackého,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

„Díky trase navržené přes budoucí rekreační areál Holického lesa se pěší i cyklisté vyhnou velmi silně frekventovaným komunikacím v okolí obou průmyslových zón. Velkým přínosem pro dopravní bezpečnost pak bude nově postavená lávka, která napomůže ke spolehlivému překonání hlavní železniční trati ve směru z Olomouce na Přerov a Ostravu,“ zdůraznil investiční náměstek primátora Filip Žáček. „Holický les je jedním z mála projektů města, jehož opravdový význam budou moci docenit až příští generace. Podobně jako my dnes obdivujeme prozíravost těch, kteří před 100 lety vysadili Černovírský les, nebo olomoucké parky,“ podtrhl význam budování rekreační zóny v jižní části města náměstek Ladislav Šnevajs.

Na konci února si firma převzala staveniště, samotné stavební práce začnou v průběhu března a skončit mají nejpozději do konce srpna. Stezku o šířce 3 metry doplní kromě ocelobetonové lávky přes železnici také opěrné zdi poblíž trati i v úzkém prostoru mezi silnicí a oplocením tamního kovošrotu. Náklady jsou předpokládány ve výši 43 milionů korun a s financováním stavby městu pomůže dotace. „Máme rozhodnutí o dotaci ve výši 39 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Závazná výše dotace byla pro konečné rozhodnutí o realizaci finančně nákladné a potřebné cyklostezky klíčová. Cyklostezka patří mezi projekty v rámci ITI Olomoucké aglomerace,“ upřesnil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. „Součástí této finančně náročné stavby bude také odpočívadlo a do budoucna i další odpočinkové prvky přímo na plochách lesoparku Holický les,“ doplnil náměstek.

Sportovně-rekreační prostor bude patřit dětem

Slavnostní zahájení stavby lávky a cyklostezky doprovodila v části Holického lesa i výsadba nového stromu. Lípa velkolistá byla vysazena za účasti zástupců Výboru dobré vůle u příležitosti 85. výročí narození Olgy Havlové. Na její počest bude letos po celé zemi vysazeno přesně 85 stromů dobré vůle. „Máme obrovskou radost, že se dobrá myšlenka stává v Olomouci skutečností. Tady a teď se propojuje minulost s budoucností. Olga Havlová předala způsobem svého života nadčasový odkaz. A vznikající sportovně-rekreační prostor bude patřit našim dětem,“ je přesvědčena Ivana Kalodová ze Spolku pro Holický les.

Výsadba holického lesoparku na 33 hektarech v lokalitě lemované ulicemi Průmyslová, Keplerova a Šlechtitelů proběhla na podzim roku 2013. „Tahounem aktivit směřujícím k oživení této rekreační zóny je Spolek pro Holický les, který zde každoročně pořádá novoroční vycházky, jarní úklid nebo podzimní drakiádu. Území se tak postupně stává regulérní odpočinkovou zónou,“ poznamenal náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

„Kromě stezky přes Holický les máme letos v plánu postavit také další část Jantarové stezky propojující ulice Hodolanská a Libušina. Další cyklostezky plánované k realizaci pak zajistí propojení ulic Dělnická a Neředínská i ulic Velkomoravská a Skupova,“ připomněl náměstek Aleš Jakubec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…