Olomouc: Hrdinství předků připomene pamětní deska na frekventovaném místě

10.10.2017 18:45

Třináct jmen připomíná osudy třinácti zaměstnanců české pošty, kteří byli zavražděni nebo zemřeli následkem věznění za nacistické okupace. Mezi těmito třinácti statečnými pošťáky byli jak poštovní a telegrafní dělníci, tak i úředníci či dokonce jeden ředitel pobočky. Jména hrdinů jsou vyryta na pamětní desce, která je ode dneška vystavena ve foyer poštovního úřadu na olomouckém Horním náměstí.

Olomouc: Hrdinství předků připomene pamětní deska na frekventovaném místě
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jedná se o pamětní desku, která byla vytvořena už rok po válce, v roce 1946, a původně byla instalována na pobočce pošty Olomouc 1. Nyní se dostává na významnější a frekventovanější místo,“ uvedl Aleš Skyva, manažer České pošty, obvodu Olomouc.

„Smyslem pamětních desek je připomínat to, co by nemělo být zapomenuto. Osudy třinácti zaměstnanců pošty, kteří byli zavražděni nacistickým okupačním režimem, jsou přesně tím, co by nikdy zapomenuto být nemělo,“ řekl při odhalení pamětní desky na novém čestném místě primátor Olomouce Antonín Staněk. „I to je důvod, proč jsem uvítal záměr přestěhovat tuto pamětní desku na místo, kde je snad největší frekvence lidí v celém centru Olomouce – na významný poštovní úřad na Horním náměstí.“

Odhalení pamětní desky se dnes zúčastnili také zástupci olomoucké župy Sokola, jmenovitě iniciátor přemístění pamětní desky Tomáš Labounek, zástupce Československé obce legionářské a také ředitel Poštovního muzea Jiří Střecha.

„Jsem rád, že si lidé mohou připomenout hrdinství pracovníků pošty. Mnoho z nich za druhé světové války využívalo sítě české pošty k odbojové činnosti, ačkoliv je samozřejmě nic nenutilo riskovat život a mohli v poklidu v závětří přečkat válku. Tato pamětní deska připomíná, že i v Olomouci na poště pracovali hrdinové,“ řekl při odhalení desky na Horním náměstí Jiří Střecha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…