Právě to má popsat nová metodika pro kvalitní praxi, kterou zpracovává město a nyní o ní diskutuje s majiteli a provozovateli. Restaurační a kavárenské zahrádky totiž tvoří významnou součást veřejného prostoru a pro jejich vzhled by měla v budoucnu platit nová jednotná pravidla.
Metodiku pro umísťování a provedení restauračních zahrádek v městské památkové rezervaci zpracoval útvar hlavního architekta. Jde o přehledný manuál pro majitele, kterým poradí, jak postupovat a jaká doporučení při zřízení restaurační zahrádky zohlednit.
„Není to nová městská vyhláška, která něco nařizuje. Cílem koncepce je kultivovat prostor. A to s využitím příkladů dobré praxe z jiných srovnatelných historických měst v Česku i v Evropě. Dává návod na to, jak by měl městský mobiliář vypadat, aby nerušil veřejné prostranství, ale vkusně doplňoval architekturu historického centra. Zkrátka, aby zahrádky nekřičely extravagancí, přebujelými barvami, hmotou v prostoru nebo nevytvářely bariéry při průchodu chodců a rodičů s kočárky,“ popsal primátor Mirek Žbánek.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV