Olomouc: Jak to bude dál se zatoulanými psy ve městě?

26.09.2020 17:02

Ostře sledovaný výběr útulku, který se v Olomouci postará o zatoulané nebo opuštěné psy, je konečně ve finále. Město uzavřelo smlouvu s novým poskytovatelem služeb, kterým je společnost AJSHA Čechy pod Kosířem.

Olomouc: Jak to bude dál se zatoulanými psy ve městě?
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Pes, odchycený na území města strážníky, bude předán pracovníkovi této firmy a umístěn nejprve v Olomouci, a to v prostorách Veterinární kliniky Špruček v Brněnské ulici. AJSHA si bude pro psy do Olomouce jezdit a bude je sem i vozit z Čech pod Kosířem zpět, pokud se majitel o ztraceného psa přihlásí.

Příjem psů bude AJSHA zajišťovat nepřetržitě, pokud jde o výdej psů, smluvně je ošetřeno, že to bude denně do 17 hodin, ovšem nový poskytovatel služeb zdůraznil, že není problém předat psa zpět majiteli co nejrychleji, záleží vždy na domluvě. „Jsem přesvědčen, že bude dobře nastavená spolupráce mezi městskou policí, útulkem a naším odborem fungovat,“ ubezpečuje vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Hodnotícím kritériem ve výběrovém řízení byla nabídková cena. Jde o částku, kterou si bude dodavatel účtovat za péči o jednoho psa umístěného do útulku za jeden den, mimo náklady na veterinární péči. Dle smlouvy činí částka za jeden krmný den u nového poskytovatele služeb 93 korun bez DPH. To je výrazně méně než nabídka druhého poskytovatele.

V souvislosti s výběrem útulku se část veřejnosti pohoršeně ptala, zda je morální péči o zvířata přepočítávat na peníze a pořádat veřejnou soutěž. „Útulek musíme vybírat zákonnou cestou, jedná se o velké částky z rozpočtu města. Péči o zvířátka nemůžeme jen tak vyjmout z režimu, daného platnou právní úpravou,“ vyvrací tyto názory Petr Loyka. „Nemorální je především vyhodit psa z domu. Péče o psa je závazek, který pak samozřejmě navyšuje rodinné výdaje. Případ každého psa, kterého se jeho majitel zbaví tak, že ho uváže u cesty, je selháním konkrétního člověka. To, že jeho pes skončí v útulku je jen jeho vina, protože když si pořídím psa, beru na sebe závazek, že se o něj postarám od převozu domů až do konce jeho života. Nemluvím samozřejmě o případech, kdy majiteli pes uteče.“

Objevily se také fámy, že důvodem k výběrovému řízení byla snaha snížit počet psů v útulku Ligy na Ochranu zvířat v Olomouci, protože lidé z nedalekých domů si dlouhodobě stěžují na hluk. „Stížnosti lidí na hluk nemají s tímto procesem nic společného, ti lidé si tam pořizovali bydlení v době, kdy tam útulek léta byl a výborně fungoval. Já si mnoha let naší spolupráce s Ligou vážím,“ reaguje Petr Loyka a dodává, že nešlo opravdu o nic jiného, než zákonnou cestou zajistit péči o psy odchycené městskou policií na území města.

„Vím, že vše kolem zvířat je vždy plné emocí, ale my jsme úředníci veřejné správy řídící se zákony a dodržující úřední postupy. Vím, že pan primátor ty úřednické kroky sledoval doslova se skřípěním zubů a vnitřně s výsledkem nesouhlasil. Chtěl i tuto službu města zachovat v Olomouci. Nestalo se však, že by zasahoval do našich postupů, vždy ctil zákon,“ uzavírá Petr Loyka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …