Olomouc: Jak zadržet vodu v krajině?

13.11.2019 7:28

Obnova lesního majetku s důrazem na klimatické změny a kůrovcovou kalamitu patří mezi priority Olomouce. Radní schválili záměr revitalizace lužního lesa Království. Ucelený komplex o rozloze zhruba 600 hektarů v katastru obce Grygov patří mezi významnou část lesního majetku města.

Olomouc: Jak zadržet vodu v krajině?
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Je nutné mít jasno v tom, kam bude směřovat lesnický i ochranářský management tohoto významného území. Zhodnocení aktuálního stavu lesa Království, jeho revitalizace a budoucnost musí patřit mezi naše priority,“ je přesvědčen primátor Miroslav Žbánek. I lužní les se totiž podle odborníků potýká v posledních letech se suchem vyvolaným klimatickými změnami. „Schválený záměr jeho revitalizace tak řeší otázku, jak do něj vrátit vodu a lépe ji zadržet. Jde o území s velkým revitalizačním potenciálem,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Záměr revitalizace, který je zpracovaný ve dvou etapách, řeší konkrétní opatření, náklady a možnosti financování. Ke zpracování projektu a uskutečnění revitalizačních opatření by měly městu z velké části pomoci dotace z Operačního programu Životního prostředí. V první etapě projekt počítá s pročištěním koryta říčky Morávky od jezu k lesu s předpokládanými náklady 2 miliony korun. Druhá etapa řeší revitalizaci území lužního lesa, obnovu koryt kanálů a vodních tůní s předpokládanými náklady na realizaci ve výši 17 milionů.

„Nedostatkem vody trpí lužní les i v důsledku melioračních prací a dřívějšího budování komunikačních sítí. Území je proto nutné vnímat nejen v souvislosti se zájmy ochrany přírody, ale i jeho posláním, kterým je vytvořit vhodné prostředí pro rekreační pobyt Olomoučanů, občanů obce Grygov a dalších návštěvníků,“ objasňuje primátor Miroslav Žbánek, který o záměru využití lokality jednal se starostou obce Grygov.

Na celém území lesa Království je od roku 2005 vyhlášena evropsky významná lokalita EVL Království. Na jeho části byla v roce 1995 vyhlášena stejnojmenná rezervace, kterou spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Důvodem ochrany jsou přírodě blízké ekosystémy s výskytem typických a vzácných druhů rostlin i živočichů a přírodní stanoviště s konkrétními druhy dřevin typickými pro smíšené lužní lesy. Výměra rezervace je zhruba 300 hektarů.

Lesní majetek města Olomouce se rozkládá na ploše 3 970 hektarů pozemků určených k plnění funkcí lesa, z toho asi 3 880 hektarů jsou tzv. porostní půdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…