Olomouc: Konec nebezpečného přejíždění, cyklisty přes Sitku převede nová lávka

27.05.2021 16:56

Na trase z Olomouce, Černovíra do Chomoutova a Štěpánova převede cyklisty a pěší nová lávka. Skončí tak nebezpečné riskování při překonávání původní už uzavřené lávky přes říčku Sitku, která byla v havarijním stavu.

Olomouc: Konec nebezpečného přejíždění, cyklisty přes Sitku převede nová lávka
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Začali jsme se stavbou nové lávky. Bude z ocelových profilů, takže cyklisty i pěší pohodlně a hlavně bezpečně převede přes říčku Sitku, která je na využívané trase z Olomouce do Chomoutova či Štěpánova. Přestože byla stará lávka kvůli havarijnímu stavu uzavřená, někteří se ji i tak snažili přejíždět nebo přecházet,“ popsal situaci investiční náměstek primátora Martin Major. Nová lávka o délce 11,5 metru a šířce 1,6 metru bude mít spodní část ze železa a betonu. Stavební práce, které už předznamenala demolice staré lávky, budou probíhat do srpna a přijdou na 2 miliony korun.

Protože nová lávka leží na trase, která je součástí integrovaného propojení Šternberska s Litovelským Pomoravím, usiluje město o finanční podporu a spolupráci. „Podali jsme žádost o poskytnutí individuální dotaci z rozpočtu Olomouckého kraje. Je ve výši padesát procent z celkových předpokládaných nákladů a nyní čekáme na rozhodnutí, zda uspějeme,“ vysvětlil náměstek primátora pro dotace Matouš Pelikán. Lávka je sice jen dílčí, ale zároveň velmi podstatnou součástí sítě cyklistických komunikací v regionu.

V širších souvislostech o ní lze mluvit jako o jednom ze čtyř samostatných projektů více investorů, který propojí i další plánované stavby. „Kromě městského projektu lávky přes Sitku se jedná o projekt oprav a úprav stávající cyklostezky Hvězdná z Olomouce do Šternberka, který zajišťuje Mikroregion Šternbersko. Ten mimo jiné počítá i s novým napojením na podjezd pro cyklisty a podchod pro chodce pod železnicí podél Trusovického potoka,“ objasnil městský cyklokoordinátor Stanislav Losert. Další v pořadí je chystaný projekt Správy železnic na rekonstrukci mostu na železniční trati Olomouc – Zábřeh přes Trusovický potok, který umožní průjezd cyklistům pod mostem a zabrání nebezpečnému překonávání frekventované trati. A čtvrtým projektem je plánovaná výstavba cyklostezky v ochranném pásmu železnice od Trusovického potoka až po na místní komunikaci u Chomoutovského jezera s odbočením zhruba v polovině trasy k Hromovu dubu a právě k nové lávce přes Sitku.

Stavba mostu přes Sitku v režii města tak začíná jako první z plánovaných. Ostatní na ni budou navazovat a vytvoří trasu o délce téměř čtyři kilometry. „Na první pohled by se mohlo zdát, že projekt mostu přes Sitku je nedůležitý, ale jak je vidět, opak je pravdou,“ zdůrazňuje význam investice města cyklokoordinátor Losert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.