Olomouc: Koupaliště Poděbrady nabídne lepší příjezdovou cestu a čistší plážemi

15.05.2016 16:46

Letní horka jsou za dveřmi, a s nimi i téma koupání. V Olomouci se stále více lidí rozpomíná na kouzlo přírodního koupaliště Poděbrady. Zajistit jeho bezproblémový provoz je ale nelehký úkol. Zástupci radnice a Technických služeb města Olomouce (TSMO) o tom jednali s představiteli CHKO Litovelské Pomoraví, majiteli části pozemků, provozovatelem restaurace a obcí Horka nad Moravou.

Olomouc: Koupaliště Poděbrady nabídne lepší příjezdovou cestu a čistší plážemi
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Vloni v době velkých veder jezdilo na Poděbrady stále více Olomoučanů. Po návštěvnících pak v nejexponovanějších dnech zůstávalo až čtyřicet velkých pytlů s odpadky,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec, který jednání inicioval. Radnice má dlouhodobě snahu s řešením situace kolem přírodního koupaliště pomoct, roli města ale ztěžuje to, že zde nevlastní ani kousek pozemku. Majetkoprávní vztahy v této lokalitě jsou přitom poměrně složité. Část patří CHKO Litovelské Pomoraví, část obcím Horka a Křelov a část soukromému vlastníkovi. O provoz restaurace a přilehlého okolí včetně plochy na hraní a půjčovny sportovních potřeb se navíc poslední léta stará společnost Be-Life, která je nájemcem onoho soukromého vlastníka.

A aby komplikací nebylo málo, část komunikace a parkoviště u Poděbrad oficiálně ani neexistuje či nemá žádného vlastníka. První problém, na který si návštěvníci stěžovali, byl právě stav příjezdové komunikace. Tu již opravila na své náklady obec Křelov. Velkým tématem je svoz a likvidace odpadků. „Jedná se sice o svozovou oblast obce Horky, na druhou stranu většinu návštěvníků zde tvoří Olomoučané. Přispíváme tedy finančně na náklady za úklid a odvoz odpadu. Letos zde přibudou odpadové nádoby podél břehů od restaurace až po nudistickou pláž, svoz odpadu zajistí Technické služby města Olomouce,“ upřesnil Aleš Jakubec.

Na úhradu nákladů přispěje město dotací

Náklady na udržování čistoty uhradí dílem obec Horka a dílem soukromý majitel a provozovatel restaurace, formou dotace na tuto úhradu přispěje výrazně i město Olomouc. „Chceme umožnit návštěvníkům Poděbrad pohodlné třídění plastů a napomoci zvýšení čistoty podél pláží. Pro začátek přidáme k restauraci dva kontejnery na plasty a čtyři kontejnery na směsný komunální odpad. Na každém z dalších asi patnácti vytvořených stanovišť budou vždy dvě nádoby na odpad, žlutě označená bude sloužit pro třídění plastových odpadů,“ doplnil ředitel TSMO Miroslav Petřík s tím, že počet kontejnerů a celkové odpadové hospodářství se v sezoně může operativně podle potřeby měnit.

Výsledkem těchto jednání a dohody bude letní sezona s čistšími plážemi a okolím koupaliště i solidnější příjezdová cesta z hlavní komunikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…