Olomouc: Lidé si ke kasičkám Tříkrálové sbírky našli cestu

05.02.2021 21:23

Tříkrálové pokladničky v Olomouckém děkanátu jsou rozpečetěny. Ačkoliv tříkrálová koleda v letošním roce rozezněla především virtuální prostor, darovali lidé na Olomoucku do kasiček na veřejně dostupných místech neuvěřitelných 1 003 225 korun.

Olomouc: Lidé si ke kasičkám Tříkrálové sbírky našli cestu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Díky podpoře veřejnosti Charita umístila pokladničky v kostelích, úřadech, obchodech, lékárnách i firmách. Na některých místech překonal výtěžek v kasičkách loňskou částku, jen v katedrále sv. Václava se vybralo přes 70 tisíc korun. Dárci, kteří zvolili způsob darování online, věnovali do dnešního dne Charitě Olomouc na pomoc potřebným 276 643 korun. „Počitatelný výtěžek nepočitatelného tříkrálového úsilí je tak v době pandemie více než hmatatelným dokladem solidarity lidí s těmi, kteří se nacházejí v nouzi,“ uvádí za Charitu Olomouc mluvčí Eva Štefková.

Letošní sbírka otevřela nové cesty

Díky solidaritě a podpoře mnohých, kteří v době konání sbírky Charitě umožnili umístit kasičky na veřejně dostupných místech, rozvezla Charita v době pandemie celkem 365 kasiček, což je jen o 67 méně než v loňském roce. „Do letošní sbírky se tak nově zapojily prodejny, obchody, firmy, lékárny, pošty a další instituce na Olomoucku. Koordinátorky sbírky jsou nadšené z přístupu a podpory veřejnosti. „Doslova nás uchvátila ochota pomoci i tvořivost při hledání nových cest podpory s místními asistenty, pracovníky obecních úřadů, dobrovolníky i jednotlivci z řad veřejnosti. Jsme vděční za tuto novou formu spolupráce,“ přibližuje Milada Malíšková, koordinátorka sbírky pro Olomouc venkov.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

Z katedrály sv. Václava doputovaly na Charitu tři až po víko napěchované pokladničky. Celkový součet činil neuvěřitelných 70 731 korun, což je o 14 tisíc více než v loňském roce. „Obdivuhodnou částku jsme obdrželi také ze Svatého Kopečku u Olomouce, kde dárci věnovali do sbírky 47 216 korun, což je oproti loňsku dvojnásobek,“ pokračuje Milada Malíšková. Celková hodnota mincí činila 189 525 Kč, v bankovkách dárci věnovali částku v hodnotě 813 700 Kč. Nejpočetněji darovanou mincí byla dvacetikoruna, za bankovky pak stokoruna.

„Výtěžek zcela předčil naše očekávání, i přes veškeré obtíže jsme v tak náročné době díky všem dárcům dosáhli na neuvěřitelnou částku,“ shrnuje Veronika Velčovská, koordinátorka sbírky pro Olomouc město. Finanční dary Charita použije na rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku, dále na finanční a materiální pomoc lidem s psychosociální poruchou nacházejícím se v nouzi a na zajištění pomoci rodinám ohroženým chudobou v důsledku pandemie. „Zajištění a provoz služby mobilního hospice je po odborné, profesní i finanční stránce velmi náročnou záležitostí, ale pro nás je důležité tuto službu na Olomoucku poskytovat jako jednu z prioritních charitních služeb,“ sdělila Barbora Cigánková, zástupkyně ředitele Charity Olomouc.

Online koleda až do konce dubna

Stále je možné přispět prostřednictvím webu Tříkrálové sbírky, kde se lidé potěší i online koledou. Po jejím odeznění se mohou rozhodnout pro platbu kartou nebo bankovním převodem. Pokud chtějí dárci přispět konkrétní Charitě, je třeba zadat město a poté vybrat z předem připravené nabídky (objeví se Olomouc CH), nebo zadat PSČ obce, které vygeneruje nejbližší Charitu v místě bydliště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …