Olomouc: Masopustní oslavy poprvé doplní i desítka slaměných soch

18.02.2022 19:31 | Tisková zpráva

Tři desítky stánků, speciální gastronomie, tradiční masky, ledové sochy, živá zvířata a poprvé také stylová výzdoba od Výstaviště Flora Olomouc. Program 3. ročníku Olomouckého masopustního veselí je nabitý, aby vynahradil lidem pauzu z minulého roku, kdy se kvůli epidemické situaci festival nekonal.

Olomouc: Masopustní oslavy poprvé doplní i desítka slaměných soch
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Masopustní veselí se odehraje v sobotu 19. února, začátek je naplánovaný na 10 hodin a program potrvá až do 16. hodiny. „Návštěvníci uvidí atraktivní program, z větší části navazující na to, co jsme zažili na předchozích dvou ročnících, ovšem doplněný úplnými novinkami,“ slibuje náměstkyně primátora Markéta Záleská.

V 10 hodin na Horní náměstí přiveze kočár s koňským spřežením členy městské rady, kteří na pódiu symbolicky předají právo nad městem chase. Poté náměstí ovládnou folklórní soubory a cimbálovky. Významnou roli v oslavách sehraje pražský Long Vehicle Circus neboli tanečně akrobatické divadlo na chůdách. Toto představení je naplánováno na poledne, masky na chůdách budou ale mezi publikem procházet i průběžně během dne.

Chybět nebudou oblíbené ledové sochy. „Naplánováno je sousoší tradičních masopustních postav, jako je voják, kůň, medvěd a další. U nich bude ledový trůn, který mohou lidé využít i jako fotopoint,“ dodává Markéta Záleská. Sochy vytvoří zkušení ledosochaři Marián Maršálek a Václav Lemon, kteří tvoří svá díla například v Beskydech na Pustevnách.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

Úplnou novinkou bude stylová výzdoba z dílny Flory Olomouc. Půjde o deset slaměných soch, opět na masopustní téma. Tyto sochy na Horním náměstí zůstanou až do začátku března.

Krom toho zde v sobotu 19. února návštěvníci najdou nabídku šesti restaurací a dalších pětadvacet stánků masopustního jarmarku, vonět zde budou zabijačkové speciality, nebude chybět oblíbená farma se živými zvířaty a kočár s koňmi. Kvalitní hudbu i krojovanou podívanou zajistí hanácké folklorní soubory a také cimbálová muzika, atmosféru doplní i vystoupení flašinetáře. Místo předloňského malování na obličeje bude tentokrát své služby návštěvníkům nabízet zkušený karikaturista. „Věřím, že jsme připravili hodně pestrý program, který lidi určitě potěší a pobaví,“ zve na Horní náměstí náměstkyně Záleská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…