Olomouc: Mějte místní poplatky pod kontrolou. Máme na to Portál Olomoučana

30.03.2022 15:03 | Tisková zpráva

Neřešte úřední hodiny magistrátu a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky pod kontrolou a zaplaťte z pohodlí domova. Město zavádí službu, která nabízí novou formu hrazení závazků vůči úřadu.

Olomouc: Mějte místní poplatky pod kontrolou. Máme na to Portál Olomoučana
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Od 1. dubna 2022 spouští Portál Olomoučana. Lidé díky němu získají aktuální přehled o svých závazcích z místních poplatků i termínech jejich splatnosti, to vše s možností platby kartou. 

„Chceme usnadnit komunikaci občanů s úřadem. Proto spouštíme internetový portál, který umožní třeba z domu platbu poplatků za odpad nebo za psa, a to přímým propojením plateb do úřední agendy, což znamená i úsporu práce pro magistrát. Po registraci do Portálu lidé získají aktuální přehled o svých závazcích a to, že nemusí chodit na úřad, je pro ně příjemná výhoda. Taková zlepšení chceme přinášet Olomoučanům pravidelně,“ objasňuje náměstek primátora pro oblast Smart City Matouš Pelikán.

Nový Portál Olomoučana https://portal.olomouc.eu/ poskytne registrovaným občanům moderní a bezpečný způsob, který jim zprostředkuje aktuální přehled jejich závazků vůči úřadu. Kromě toho umožní rychlé vyřízení úhrady závazku a dokáže připomenout i termín jeho splatnosti, pokud občan zadá e-mail. Od letošního ledna procházel Portál interním testovacím provozem a od 1. dubna jej už může plně využívat veřejnost. „Informace o fungování nové služby zveřejňujeme prostřednictvím všech komunikačních sítí města a detaily lidé pohodlně zjistí i na přepážkách magistrátu,“ doplnil náměstek Pelikán.

Do Portálu je možné zaregistrovat se certifikovanou elektronickou identitou a celý proces proběhne výhradně elektronicky. Nebo na přepážce při návštěvě úřadu, kde si lze registraci do Portálu vyřídit přímo u správce poplatku. Po této formě registrace na úřadě přijde občanovi e-mailem odkaz k zadání vlastního hesla pro přístup. Na přepážce lze zároveň požádat i o přiřazení dalších členů domácnosti (děti, rodiče …) a vyřešit i placení za ně. V případě registrací dalších osob (zletilých či nesvéprávných) musí ovšem žadatel předložit dokument zmocnění, který ho k tomuto úkonu pověřuje. „Registrace je jednoduchá a umožní nastavit i upozornění na termín nutný pro uhrazení závazku. Samozřejmě, pokud by někomu z nějakého důvodu tento systém nevyhovoval, může dál své závazky spravovat stejným způsobem, jak byl dosud zvyklý,“ vysvětlil ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

Výhody, které lze získat registrací do portálu:
Aktuální přehled závazků z místních poplatků vůči úřadu s možností platby kartou
Možnost online platby převodem, kartou nebo prostřednictvím QR kódu
Vše dostupné z pohodlí domova 24 hodin denně, 7 dní v týdnu
Včasné upozornění na splatnost jednotlivých poplatků

Na Portálu Olomoučana je možné zaplatit:
- poplatek za komunální odpad
- poplatek za psa
- poplatek z pobytu
- poplatek za užívání veřejného prostranství

Portál Olomoučana ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sídliště Jižní Svahy spojí s páteřní cyklotrasou společná stezka pro cyklisty a chodce

19:27 Zlín: Sídliště Jižní Svahy spojí s páteřní cyklotrasou společná stezka pro cyklisty a chodce

V srpnu začnou práce na nové společné stezce určené pro smíšený provoz cyklistů a chodců, která prop…