Olomouc: Město plánuje nové přechody pro chodce i autobusovou zastávku ve Slavoníně

14.02.2018 17:31

Chodcům a cyklistům pomohou nové přechody ve Chválkovicích a v Hejčíně, k lepšímu komfortu při cestování městskou dopravou přispěje nová autobusová zastávka ve Slavoníně.

Olomouc: Město plánuje nové přechody pro chodce i autobusovou zastávku ve Slavoníně
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Rada města na svém posledním jednání schválila zahájení výběrových řízení na zpracování projektových dokumentací pro jejich výstavbu.

„Jako základ pro investiční záměry slouží dopravní studie, které prověřují podmínky, a slouží jako podklady pro rozhodování v území. Na jejich základě se bude nyní postupovat v dalších stupních projektové přípravy,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec. Projektovat se začne letos, s výstavbou se počítá v tomto a příštím roce.

Autobusová zastávka ve Slavoníně má být na základě schváleného investičního záměru nově umístěna mezi dva stávající sjezdy k obytným domům. Nové místo umožní i vybudování zálivu zastávky s přístřeškem a dostatečnou šířkou nástupní plochy. Předpokládané náklady vyčísleny na zhruba 900 tisíc korun.

„Klíčovým krokem, který přispěje ke zlepšení podmínek pro pohyb chodců a cyklistů ve Chválkovicích, je schválený investiční záměr na vybudování přechodu a přejezdu pro cyklisty přes velmi frekventovanou komunikaci ve směru na Týneček a Šternberk,“ zdůraznil náměstek primátora Aleš Jakubec. Řešení je navrženo odděleně pro chodce a cyklisty se středním dělícím ostrůvkem. „Tato varianta má ve svém důsledku vést také ke snížení rychlosti aut při vjezdu z Chválkovické ulice,“ upřesnil náměstek Jakubec s tím, že součástí záměru je i dostavba chodníku do Týnečku. Předpokládané náklady jsou ve výši 4,5 milionu korun.

Zcela nový přechod pro chodce včetně dalších stavebních úprav vznikne v budoucnu i na Mrštíkově náměstí v Hejčíně. „Nejen ve Chválkovicích, ale i v této lokalitě tak vycházíme vstříc požadavku komise městské části. Přechod bude umístěn mezi křižovatkami s ulicemi Mrštíkovo náměstí a U Mlýnského potoka. Předpokládané náklady jsou ve výši 1,6 milionu korun,“ vypočítává primátor Staněk. Investiční záměr zahrnuje také další úpravy směřující ke zpomalení a zklidnění dopravy pomocí zvýšených prahů v místě křížení s trasou stezky podél potoka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…