Olomouc: Na Horním náměstí stojí nová netradiční socha

18.10.2018 9:15

Novou výraznou dominantu má olomoucké Horní náměstí. Její role v centru města je však jen dočasná – socha olomouckého autora Jana Dostála totiž bude u radnice stát pouze do 28. října.

Olomouc: Na Horním náměstí stojí nová netradiční socha
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Socha Jana Dostála s názvem Rounded se na Horním náměstí objevuje v rámci dvou projektů. Dne 28. října bude součástí oslav 100. výročí vzniku republiky a je také výjimečnou součástí projektu SculptureLine. Tento mimořádný projekt, který zapojuje výtvarné umění do veřejného prostoru, už letos přinesl do města další tři plastiky, žraločí ploutev a chobotnici do Smetanových sadů, a dvojici ponorek na nádvoří zbrojnice.

Socha Jana Dostála vychází z primárního geometrického tvaru kruhu, anglicky „round“, a právě proto byl pro ni zvolen název Rounded. Socha je tvořena spojením jednotlivých dílů, jež utvářejí výsledný tvar rostoucí kružnice. Čistě intuitivní skladba jednotlivých dílů, bez použití modelu, se promítla do živelného, rostoucího a postupně se utvářejícího celku, jímž je nedokončená kružnice. „Nedokončený kruh, složený z mnoha různě velkých dílů, může symbolizovat jednotlivé etapy dějin republiky, jejíž výročí si letos připomínáme,“ říká Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu a dodává, že dílo otevírá prostor pro nejrůznější interpretace. Po oslavách výročí vzniku Československa bude socha 29. října demontována a odvezena do atelieru výtvarníka.

Mladý tvůrce Jan Dostál je autorem řady soch. S jeho dílem se můžete denně setkat v Olomouci v Šemberově ulici, kde střechu domu zdobí jeho originální skulptura Vetřelec, nebo na křižovatce u Chomoutova, kde stojí jeho Strážný anděl. Toho nechala vytvořit jako výraz vděčnosti za přežití žena, kterou na tomto místě srazilo při nehodě auto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…