Olomouc: Na Svatém Kopečku je Návrší Jana Pavla II.

09.09.2015 18:24 | Zprávy

Olomouc má nové Návrší Jana Pavla II. Právě tak byla nyní na Svatém Kopečku pojmenovaná část prostranství před tamní bazilikou. Jméno je připomínkou návštěvy papeže Jana Pavla II., který před dvaceti lety v Olomouci kanonizoval blahoslavenou Zdislavu z Lemberka a Jana Sarkandra.

Olomouc: Na Svatém Kopečku je Návrší Jana Pavla II.
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Při návštěvě Olomouce zavítal Jan Pavel II. i do chrámu Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, kde jej vítaly zástupy věřících. Prostranství před bazilikou, dosud Sadové náměstí, nyní nese jméno papeže, který byl mezitím sám svatořečen. O pojmenování malého náměstí před chrámem požádalo městskou radu Arcibiskupství olomoucké.

Slavnostní události se zúčastnili spolu s primátorem Antonínem Staňkem a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem, členové rady města, zástupci církve, univerzity i další hosté.

„Dnešní slavnostní akt je připomínkou památné návštěvy papeže Jana Pavla II. v Olomouci v květnu roku 1995. Pro mnohé to byla návštěva církevní, pro jiné návštěva člověka, který se významnou měrou podílel na pádu komunistického režimu a na otevření cesty středoevropským národům k demokracii a svobodě,“ uvedl primátor Antonín Staněk. „Pro mě je to člověk, který byl pevných názorů, zodpovědný vůči sobě a své roli, kterou přijal a vykonával. Jsem proto velmi rád, že mohu stát na konci úsilí arcibiskupství i svých předchůdců v úřadu primátora o to, aby návrší na Svatém Kopečku neslo jeho jméno,“ dodal primátor.

„Vybavuje se mi chvíle, kdy tady Jan Pavel II. stál. Záběry z tohoto místa následně obletěly celý svět a dodnes se objevují v mnoha dokumentech, protože nikde jinde se nepodařilo zachytit papeže tak rozesmátého, jako tady,“ zavzpomínal před slavnostním odhalením názvu návrší olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner. „Byl to člověk pevných zásad, hodně náročný sám k sobě a otevřený bohu. Jsem rád, že navždycky bude toto místo připomínat velkého světce, který nežil nikde daleko, ale přišel sem k nám,“ uvedl arcibiskup a následně nově pojmenovanému návrší před bazilikou požehnal.

Hosté slavnostní události měli možnost na Jana Pavla II. zavzpomínat také prostřednictvím básně „Píseň o třpytu vody“, které je papež, vlastním jménem Karol Wojtyla, sám autorem. Na závěr slavnostního aktu se nově pojmenovaným Návrším Jana Pavla II. rozezněly zvony z věží svatokopecké baziliky.

Přejmenování části původního Sadového náměstí se dotkne pouze zdejšího římskokatolického farního úřadu a sídla Matice svatokopecké.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

10:28 Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

Na jablonecký magistrát a přímo k primátorovi Miloši Velemu přichází připomínky ke světelné signaliz…