Olomouc: Nedvězí, Nemilany, Slavonín. Radní se setkali se zástupci městských částí

26.05.2019 16:07

Radní a členové vedení města se v pondělí 20. května setkali ve slavonínské sokolovně se zástupci komisí městských částí (KMČ) z Nedvězí, Slavonína a Nemilan. Nejčastějším tématem hovoru bylo parkování, doprava a investice.

Olomouc: Nedvězí, Nemilany, Slavonín. Radní se setkali se zástupci městských částí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jednalo se již o druhé výjezdní zasedání Rady města Olomouce s komisemi městských částí. „Chceme se tady domluvit na tom co, jak a kdy v budoucnu uděláme,“ nastínil primátor Mirek Žbánek. Který jedním dechem navázal, že radnice musí šetřit na provozních výdajích, protože nikdo nedokáže vytáhnout chybějící miliony z klobouku.

Předseda KMČ Nedvězí Luboš Černohouz hned zkraje požadoval, aby právě komise městských částí rozhodovaly o penězích samy bez radnice a požadoval vybudování přechodu pro chodce za 2,5 milionu korun a opravu kulturního domu, který je nyní ve vlastnictví sportovního oddílu.

Přestože jej vedoucí odboru investic Marek Drešr ujistil, že na přechod je vydáno stavební povolení a hotova projektová dokumentace, primátor jej zase ujistil, že na provedení stavby nejsou v rozpočtu města peníze. Podobně opravu kulturního domu, který není ve vlastnictví města, nemůže město financovat, vysvětlil předsedovi Černohouzovi primátor.

„Máme připravené projekty za jednu miliardu korun, ale v ročním rozpočtu máme sotva třetinu financí. A to musíme myslet i na opravy a havarijní stav, nejen na investice,“ uvedl primátor Žbánek.

Podobně to dopadlo s požadavky Nemilan, které přednesla předsedkyně Renata Pospiechová. Patrně největší šanci na realizaci má přesun zastávky MHD z centra Nemilan ke hřišti, kde vznikají nové domy. Mezi požadavky se ocitly investice v ulici Raisova nebo v České čtvrti. Ani na ně ale nemá město dostatek financí.

Slavonín zase trápí výstavba v Topolové ulici s chybějícím zázemím a infrastrukturou. Předseda komise Ivo Háger označil Slavonín za nárazníkovou zónu města a spolu s Jiřím Škarabelou kritizoval benevolenci, které se dostává developerům. Primátor Žbánek jim oponoval územním plánem a regulací, jež z něj vyplývá. „Navíc si uvědomte, že až dosud Olomouc neměla úřad městského architekta a projekty, o nichž mluvíte, jsou zhruba osm let staré,“ dodal Žbánek. Přesto připustil, že vybudování přechodu na křižovatce ve Schweitzerově ulici má prioritu.

Další diskuse se točila především kolem počtu parkovacích míst a zvažovaného parkovacího domu. Ten by měl ve Slavoníně vyrůst zároveň se třetí etapou výstavby tramvajové trati.

Vedení města se s komisemi městských části setkalo tváří v tvář již podruhé. Příště to bude v Řepčíně, kam přijdou i zástupci Hejčína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…