Olomouc: Nedvězí, Nemilany, Slavonín. Radní se setkali se zástupci městských částí

26.05.2019 16:07

Radní a členové vedení města se v pondělí 20. května setkali ve slavonínské sokolovně se zástupci komisí městských částí (KMČ) z Nedvězí, Slavonína a Nemilan. Nejčastějším tématem hovoru bylo parkování, doprava a investice.

Olomouc: Nedvězí, Nemilany, Slavonín. Radní se setkali se zástupci městských částí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jednalo se již o druhé výjezdní zasedání Rady města Olomouce s komisemi městských částí. „Chceme se tady domluvit na tom co, jak a kdy v budoucnu uděláme,“ nastínil primátor Mirek Žbánek. Který jedním dechem navázal, že radnice musí šetřit na provozních výdajích, protože nikdo nedokáže vytáhnout chybějící miliony z klobouku.

Předseda KMČ Nedvězí Luboš Černohouz hned zkraje požadoval, aby právě komise městských částí rozhodovaly o penězích samy bez radnice a požadoval vybudování přechodu pro chodce za 2,5 milionu korun a opravu kulturního domu, který je nyní ve vlastnictví sportovního oddílu.

Přestože jej vedoucí odboru investic Marek Drešr ujistil, že na přechod je vydáno stavební povolení a hotova projektová dokumentace, primátor jej zase ujistil, že na provedení stavby nejsou v rozpočtu města peníze. Podobně opravu kulturního domu, který není ve vlastnictví města, nemůže město financovat, vysvětlil předsedovi Černohouzovi primátor.

„Máme připravené projekty za jednu miliardu korun, ale v ročním rozpočtu máme sotva třetinu financí. A to musíme myslet i na opravy a havarijní stav, nejen na investice,“ uvedl primátor Žbánek.

Podobně to dopadlo s požadavky Nemilan, které přednesla předsedkyně Renata Pospiechová. Patrně největší šanci na realizaci má přesun zastávky MHD z centra Nemilan ke hřišti, kde vznikají nové domy. Mezi požadavky se ocitly investice v ulici Raisova nebo v České čtvrti. Ani na ně ale nemá město dostatek financí.

Slavonín zase trápí výstavba v Topolové ulici s chybějícím zázemím a infrastrukturou. Předseda komise Ivo Háger označil Slavonín za nárazníkovou zónu města a spolu s Jiřím Škarabelou kritizoval benevolenci, které se dostává developerům. Primátor Žbánek jim oponoval územním plánem a regulací, jež z něj vyplývá. „Navíc si uvědomte, že až dosud Olomouc neměla úřad městského architekta a projekty, o nichž mluvíte, jsou zhruba osm let staré,“ dodal Žbánek. Přesto připustil, že vybudování přechodu na křižovatce ve Schweitzerově ulici má prioritu.

Další diskuse se točila především kolem počtu parkovacích míst a zvažovaného parkovacího domu. Ten by měl ve Slavoníně vyrůst zároveň se třetí etapou výstavby tramvajové trati.

Vedení města se s komisemi městských části setkalo tváří v tvář již podruhé. Příště to bude v Řepčíně, kam přijdou i zástupci Hejčína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…