Olomouc: Občané, firmy i město posílají lidem na Ukrajinu vánoční pomoc

23.12.2022 14:56 | Tisková zpráva

Patnáct pale,t plných těch nejpotřebnějších věcí v hodnotě okolo dvou milionů korun, naložili dnes dopoledne v hasičské zbrojnici ve Chválkovicích hasiči a pracovníci odboru ochrany olomouckého magistrátu. Výsledek této dobrovolné sbírky pomůže překonat těžkou zimu obyvatelům ukrajinských měst Irpiň a Černivci.

Olomouc: Občané, firmy i město posílají lidem na Ukrajinu vánoční pomoc
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Do sbírky se zapojily desítky Olomoučanů, kteří do hasičské zbrojnice přiváželi trvanlivé potraviny, spací pytle, přikrývky či elektrické přímotopy, ale i hračky pro děti. K nim se přidali i čtyři společnosti, Farmak, Nestlé, Penam a Fagron, které darovaly 1400 kilogramů mouky, 180 kilogramů kávy, elektrické přímotopy, dezinfekci a zdravotnický materiál. Město k tomu přidalo další přímotopy, elektrocentrály, přikrývky a jiný potřebný materiál, o něž starostové zmíněných ukrajinských měst požádali. Část materiálu přidaly i některé menší obce z okolí Olomouce.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Dary jsou určeny hlavně k využití v zimním období. Například 125 přímotopů a dvanáct elektrocentrál pomůže lidem v místech, kde jsou kvůli bombardování problémy s dodávkami tepla a elektřiny. „Chceme lidem pomoci přímo v místě, kde žijí, protože to je ten nejlepší možný druh pomoci. Každá, třeba i malá pomoc v podobě balíčku těstovin může pomoci v jejich domovech,“ vysvětlil při vyhlášení sbírky olomoucký primátor Miroslav Žbánek.

Palety s vybranými věcmi vyrazí v nejbližší době z Olomouce. „Kamion je odveze nejprve do logistického centra u ukrajinského města Černivci a odtud pak bude sbírka rovným dílem rozdělena mezi dvě cílová města. Ke konkrétním lidem by se měly zaslané věci začít dostávat už příští týden,“ doplnil vedoucí odboru ochrany Jan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…