Olomouc: Obnovený vodopád v Bezručových sadech brzy čekají první zkoušky

31.07.2021 18:33

Hotová stavební část a téměř hotová technologie. Příští týden první zkouška provozu. Tak na tom momentálně je obnovovaný olomoucký vodopád v Bezručových sadech.

Olomouc: Obnovený vodopád v Bezručových sadech brzy čekají první zkoušky
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Hotová je nádrž a jímka, téměř hotová je i technologie, tedy armatury potrubí a čerpadlo. Teď se buduje elektrická přípojka,“ uvedl technický náměstek Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka.

Voda bude nahoru vytlačována v podzemí umístěným čerpadlem přes výtlačné potrubí, nad skaliskem vyteče a bude stékat dolů do nádrže. Výtlačné potrubí by ještě mělo dostat krycí nátěr, aby lépe splývalo se skálou, po níž vede. Prostor nad nádrží bude obložen kameny.

Už příští týden by se měla uskutečnit zkouška funkčnosti. „Následovat pak bude kompletní dokončení vodopádu a zemní práce v jeho okolí, aby i celek působil esteticky. Hotové dílo by mělo být předáno 13. srpna,“ řekl investiční náměstek primátora Martin Major. Už nyní byla od náletových dřevin a trávy vyčištěna hradba a skála okolo vodopádu, na podzim bude totéž provedeno na podstatně větším úseku hradeb od Kosinovy ulice až po schodiště na Filozofickou fakultu Univerzity Palackého.

Zatím není definitivně určeno, jak často bude vodopád v provozu. „Určitě to ale bude častěji, než býval spuštěný původní vodopád, který tekl jen při floristických výstavách a v létě snad i o víkendech,“ uvedl náměstek Martin Major. „Myslím, že to je nový atraktivní prvek, který si najde spoustu fanoušků, a že by si ho lidé měli užít více než jen při výstavách,“ dodal Major.

Náklady na stavbu jsou celkem 1 769 000 korun. Tato relativně nízká cena je možná jen díky velké vstřícnosti dvou místních firem. Sigma Group věnovala vodopádu jako sponzorský dar výkonné čerpadlo, a stavební firma IDS Olomouc téměř o polovinu snížila cenu stavebních prací, rovněž formou sponzorského daru. Jinak by obnova vodopádu byla výrazně dražší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.