Olomouc: Opilci zatěžují centrum města. Primátor reaguje na stížnosti občanů

16.07.2019 13:42

Negativní ohlasy vyvolává v posledních týdnech zvýšený počet incidentů, za nimiž stojí problémová skupina opilců a výtržníků. Stížnosti přiměly primátora Mirka Žbánka ke změně plánů ohledně dovolené a k rychlému návratu na radnici. Už v pondělí proto o situaci ve městě jednal se zástupci Městské policie. Navazovat bude jednání se zástupci Policie ČR a Charity Olomouc.

Olomouc: Opilci zatěžují centrum města. Primátor reaguje na stížnosti občanů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Kritiku vyvolalo opětovné srocování skupin problémových osob například v okolí Wurmovy a Dómské ulice či opakované incidenty při veřejných akcích v centru města. Jen během druhého červencového týdne se na Horním náměstí konaly dvě kulturní a společenské akce a při každé z nich byly zaznamenány problémy s opilci. V jednom případě šlo o obtěžování návštěvníků, ve druhém případě podnapilý bezdomovec dokonce znečišťoval barokní památku, zapsanou na seznamu UNESCO. V obou případech nebyli stěžovatelé spokojeni s rychlostí reakce městské či státní policie.

„Kritických zpráv jsem dostal v posledních dnech více, ale právě stížnost na chování opilce při akci Sigmy Olomouc na Horním náměstí, mě opravdu hodně naštvala. Měli jsme s policií dohodu, že při každé společenské či kulturní akci v centru města bude připravena k zásahu, jenže při této akci přítomní státní policisté údajně vůbec nezasáhli a městští strážníci přijeli až dodatečně. Druhým důvodem byl fakt, že už při svátcích města se objevily v Olomouci skupiny pobudů z jiných měst, kteří se sem cíleně vypravují na podobné velké kulturní akce. Obtěžují lidi, snaží se žebrat a kazí ostatním zážitky. Vadí to místním lidem i turistům,“ vysvětlil primátor důvody, proč se nyní rozhodl situaci urychleně řešit. „Přimlouvám se také za to, aby strážníci okamžitě zasáhli v případech, jaký jsem osobně zažila při slavnostním večeru v rámci festivalu Barok Olomouc. Opilý člověk obtěžoval v publiku, další opilci leželi po akci při východu z Horního náměstí v Divadelní ulici,“ potvrdila náměstkyně primátora Markéta Záleská.
 
Primátor Žbánek se obtížně řešitelnému tématu věnuje už od začátku roku, kdy založil speciální pracovní skupinu. „Už od ledna se setkávám v rámci nové pracovní skupiny se zástupci městské i státní policie, Charity a dalších složek, abychom hledali společně nějaké účinné řešení tristní situace. Faktem je, že samosprávě ani strážníkům legislativa nedává do rukou skoro žádné nástroje, nicméně i tak se musíme snažit. Malá, asi desetiprocentní část lidí bez domova působí opakovaně problémy, a my s tím něco udělat musíme. Schválili jsme navýšení počtu strážníků, chci ale, aby byli vidět na všech veřejných akcích v centru města a aby se zaměřovali opravdu na dodržování veřejného pořádku ve městě,“ řekl primátor Žbánek, který trvá na prošetření případu znečišťování veřejného prostranství. Mimo to se brzy setká s dalšími partnery z pracovní skupiny, s Policií ČR a Charitou.

V této pracovní skupině působí i šéf komise pro prevenci kriminality Petr Hroch. Problém podle něj je především v tom, že se těžko hledají recepty na řešení konfliktního chování malé skupiny lidí. Zatímco pro stovky lidí bez domova či v bytové nouzi, kteří o pomoc mají zájem a spolupracují, existuje dost projektů a programů, návod pro eliminaci agresivního chování chybí. „Bohužel, když se v rámci komise prevence pídíme po nějakých efektivních přístupech, z velké části jsou to programy, které mají za cíl spíše podporu a ochranu lidí na ulici, ale téměř žádný, který by se zabýval řešením agresivního a obtěžujícího chování menšiny z nich,“ řekl Petr Hroch.

Primátor Žbánek zdůraznil, že snaha řešit tyto problémy od počátku naráží na limity, dané legislativou a možnostmi samosprávy. Ti, kdo chováním obtěžují okolí, mají jednodušší situaci než ti, kteří jim v tom chtějí zabránit. „Lituji, že strážník nemůže zabavit opilému bezdomovci alkohol, který beztrestně popijí z PET lahve od nealka v místech, kde to vyhláška přímo zakazuje. Vadí mi, že nemůže vykázat z města pobudu, který opakovaně porušuje vyhlášku tím, že vykonává svou potřebu na veřejném prostranství a nic si nedělá z přestupkového řízení a pokut,“ řekl primátor. „Vadí mi, když se mezi slušné lidi, kteří přijdou na koncert na náměstí, vmísí špinaví, páchnoucí a podnapilí jedinci, a pokud se nedopouští něčeho vyloženě nezákonného, musí je tam ostatní trpět a strážníci nemohou nic dělat.“
 
Stejnému problému se mimochodem věnovalo i Kolegium ředitelů městských policií ve zprávě o plnění koncepce prevence a bezdomovectví. „Samotný zanedbaný vzhled, leckdy doprovázený zápachem, ještě nenaplňuje znaky protiprávního jednání a není důvodem k postihu. Pouhá přítomnost těchto osob tedy není nezákonná a v souladu se současnou právní úpravou nelze tyto osoby z místa jejich výskytu vykázat, pokud se nedopouštějí nezákonné činnosti,“ uvedl 11. července 2019 ve zprávě Milan Kladníček, předseda Kolegia ředitelů MP.

Primátorův popis situace potvrdil během pondělního jednání Rady města Olomouce i zástupce ředitele Městské policie Tomáš Musil. „Nemůžeme vyvést z kulturní akce člověka jen proto, že je znečištěný nebo páchne, pokud se jedná o akci na veřejném prostranství,“ řekl mimo jiné Tomáš Musil. Dále uvedl, že v současnosti je Městská policie Olomouc schopná mít v terénu pět dvoučlenných pořádkových hlídek a tři hlídky dopravní, v ideálním případě plného stavu, bez čerpání dovolených či bez nemocných, může mít v terénu osm až devět pořádkových hlídek. Strážníci se v posledních měsících snaží zaměřovat na kritické lokality, například okolí Wurmovy ulice. Městská rada letos umožnila posílit početní stav o čtyři strážníky, aktuálně ovšem ještě nebyli noví uchazeči přijati. Na pondělním jednání navíc schválila rada i pořízení dvou nových kamer na Dolní náměstí. 

Jak primátor na závěr dodal, i tak je odhodlán tyto problémové jevy spolu s městskou policií řešit, i když je zřejmé, že ideální řešení nemají. „Jsem také připraven trpělivě vysvětlovat politickým kritikům, kteří neznají složitost problémů, jaké jsou možnosti a limity samosprávy, která před nimi nestrká hlavu do písku,“ dodal primátor. Občané se dle něj nesmí bát oznamovat jakoukoli protiprávní činnost. Městská policie dle primátora i dle Tomáše Musila často trpí takzvanou důkazní nouzí. Primátor Žbánek navíc připomněl i svou dřívější nabídku, že pokud občan není spokojen s tím, jak na jeho oznámení reagovali městští strážníci, může se obrátit přímo na něj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…