Olomouc: Oslava kultury a historie pod patronací svaté Pavlíny

22.05.2024 16:14 | Tisková zpráva

Své kulturní a historické dědictví se chystá Olomouc připomenout tradiční slavností. Svátky spjaté s oslavou patronky svaté Pavlíny přinesou pestrou nabídku událostí a bohatý program po celém městě. Jedinečný koktejl historie, kultury a zábavy namíchají Olomoučanům a návštěvníkům od 6. do 9. června.

Olomouc: Oslava kultury a historie pod patronací svaté Pavlíny
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Svátky města mají být výrazem hrdé historie a bohatého kulturního dědictví. A právě v letošní oslavě chceme historické kořeny a významné pilíře, na nichž Olomouc stojí zdůrazňovat,“ ozřejmil primátor města Miroslav Žbánek. Svou nezastupitelnou úlohu tak bude mít na městských oslavách arcibiskupství, univerzita a armáda. „Chceme akcentovat význam těchto institucí pro historický vývoj a kontinuitu města. Koncipovaným programem letošních oslav chceme zároveň vytvořit i osobitou atmosféru, která Svátky města odliší od jiných městských akcí,“ objasnil náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Průvod k poctě patronky
Symbolem spojení města s církevními, vojenskými a univerzitními tradicemi se stane tradiční kostýmovaný průvod k poctě patronky města svaté Pavlíny. Povede jej svatomořický probošt František Hanáček za doprovodu Vojenské hudby Olomouc. Nezaměnitelný průvod s ostatky patronky Olomouce projde v páteční podvečer 7. června z Horního náměstí ke kostelu svatého Mořice, kde se následně odehraje varhanní koncert. "Jsou to chvíle, kdy můžeme společně sdílet krásu naší kultury a historie. Těším se na to, že mnoho Olomoučanům uvítáme v průvodu,“ nabízí účast primátor.

Den starých řemesel
Příznačnou atmosféru letošním svátkům poskytne historický jarmark a tradiční řemesla. Jedním z nejvýraznějších bodů programu se tak stane Den starých řemesel. V sobotu 8. června od 10 do 20 hodin na Horním náměstí nabídne jedinečnou přehlídku zapomenutých řemesel a možnost ponořit se do atmosféry středověku. Na programu bude široká škála aktivit, včetně ukázek práce řezbářů, kovářů, tkalounkářů, hrnčířů, přadlen, zpracování lnu, písařů, košíkářů, brašnářů, ševců, vyšívaček a výrobců pergamenu. Návštěvníci se budou mít možnost seznámit s historickým lékařstvím, hrdelním právem, alchymií, věštkyněmi a prohlédnout si středověkou zbrojnici a ležení z doby třicetileté války. Nezapomenutelná chuťová zkušenost je pak čeká ve středověké kuchyni.

Dobová hudba, folklor a divadlo
Svátky města Olomouce jsou ovšem také časem pro hudbu a představení. Kulturní zážitky s koncerty, divadly a přehlídkou hanáckého folklóru nabídne návštěvníkům v sobotu 8. června od 10 do 21 hodin program na Horním náměstí. Dobovou atmosféru dodají oslavám šermířská vystoupení. „Do atmosféry minulosti s autentickým zážitkem přenese návštěvníky fire show, která sobotní program na náměstí zakončí,“ popisuje jeden z bodů programu náměstek Viktor Tichák.

Socha z písku a květin
Svátky města letos doprovodí ještě další jedinečný prvek. Stane se jím socha z písku a květin, která začne vznikat od 7. června na Horním náměstí. Socha bude vykreslovat alegorii svobody a demokracie. Návštěvníci centra města tak budou mít možnost přímo sledovat, jak se tato jedinečná socha postupně formuje a oživuje náměstí díky kreativitě a umění autora Mariana Maršálka.

Přehlídka čestných stráží a multižánrový open air

Do pestrého programu Svátků města se letos zařadí i mezinárodní přehlídka čestných stráží DrillFest. Ve čtvrtek 6. června propůjčí centru Olomouce ojedinělou atmosféru vojenské exhibice. Přehlídka má na programu vystoupení čestných stráží ze Spojených států amerických, Maďarska, Německa, Rakouska, Polska, Slovinska, Slovenska a České republiky. Série jednotlivých exhibičních vystoupení doprovázených živou nebo reprodukovanou hudbou odstartuje na Horním náměstí v 16 hodin.

„Událost propůjčí městu nezaměnitelnou atmosféru mezinárodní pospolitosti a vojenské tradice. Sledovat precizní choreografie bude určitě jedinečný zážitek,“ je přesvědčen primátor Miroslav Žbánek, který převzal nad mezinárodní přehlídkou záštitu.

V rámci Svátků města se rozezní po dva dny i Andrův stadion. Multižánrový open-air Festival filharmonie spojí hudební interprety s kouzlem pětašedesátičlenného orchestru ve čtvrtek 6. a v pátek 7. června. Velký hudební svátek slibuje vystoupení předních interpretů české hudební scény. V netradičním prostředí fotbalového stadionu ve spojení s Moravskou filharmonií Olomouc posluchače provedou Richard Krajčo, Petr Janda, Josef Vojtek se skupinou Inflagranti, Aneta Langerová a další.

Kompletní program letošních oslav najdete na webu ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…