Olomouc: Parkování ve městě kontroluje speciální vozidlo

11.03.2024 10:01 | Tisková zpráva

Od konce ledna jezdí ulicemi v centru Olomouce speciálně upravené vozidlo. Monitoruje přestupky v parkování. Skenovací zařízení dokáže přestupek nejen rozpoznat, ale také získaná data zpracovat a odeslat k dalšímu řešení příslušným orgánům.

Olomouc: Parkování ve městě kontroluje speciální vozidlo
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Elektrické auto v červené barvě se speciálním vybavením a softwarem získala Městská policie Olomouc na podzim loňského roku, od té doby probíhalo jeho testování. Ostrý provoz v zónách A a B v centru města zahájili strážníci na konci ledna a během prvního měsíce evidují více než 240 přestupků. „Systém na monitorování parkovného v sobě zahrnuje jednak vozidlo se skenovacím zařízením, jednak příslušný software v podobě agendového systému dopravních přestupků, který slouží k automatizovanému zpracování zjištěných podezření ze spáchání protiprávního jednání,“ přiblížil ředitel městských strážníků Pavel Skalický.

Funkce systému se spustí ihned po nastartování vozidla, strážník na tabletu zvolí jednu z předem generovaných tras, které pokrývají celou placenou zónu, a použije navigaci. Trasa je navržena tak, aby ji projel dvakrát, v tzv. zjišťovací a potvrzovací fázi, a to po zhruba 15 minutách. Po druhé jízdě systém vyhodnotí, které vozidlo nemělo uhrazený poplatek za parkovné a zaznamená je do systému. „Jakmile je ukončena jízda, data procházejí na městské policii validačním procesem. Po tomto úkonu jsou veškeré informace zaslány příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řešení,“ dodal Skalický.

Zpracování došlých podnětů je rychlé a automatické, úředníci řeší jen jednotlivé případy, v nichž se objeví nesrovnalosti. „Potýkáme se jen s drobnostmi, zejména při porovnávání údajů s doposud platnými analogovými parkovacími kartami. Jejich platnost ale skončí k poslednímu srpnu, takže i tyto potíže by měly odpadnout,“ uvedl vedoucí odboru agendy řidičů a motorových vozidel Ivan Rašťák s tím, že se už setkali i se stížnostmi pokutovaných řidičů: „Stěžují si například na vysokou pokutu při překročení doby parkování pouze o několik minut, nebo argumentují chybně zadaným číslem registrační značky, případně chybně zadanou parkovací zónou. Doporučuji proto všem, aby při platbě zadávali údaje o vozidle a o parkovací zóně maximálně pečlivě,“ dodal.

Elektrické vozidlo Škoda CitiGo poskytlo strážníkům město, technické zařízení pak firma CAMEA. Celková částka za skenovací vozidlo tak činila 960 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…