Olomouc: Pavilon v Bezručových sadech jde k zemi

26.08.2013 8:26

Chátrající pavilon, který dlouhodobě hyzdil vstup do Bezručových sadů, mizí. Stavební dělníci ho začali tento týden rozebírat. Zcela odstraněn bude do konce srpna. Po složitém rozplétání majetkoprávních vztahů se tak podařilo vedení města udělat definitivní tečku za místem, jež bylo trnem v oku mnoha Olomoučanům i návštěvníkům parku.

Olomouc: Pavilon v Bezručových sadech jde k zemi
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Do demolice zchátralého pavilonu se pustili pracovníci stavební firmy Horstav. Pro likvidaci objektu musí mít speciální oprávnění. Bývalá prodejna zdravotechniky má totiž střechu z osinkocementové krytiny, která obsahuje azbest. Při bourání stavby tak musí mít dělníci speciální obleky a dodržovat přísná bezpečnostní opatření. Náklady na demolici jsou více než půl milionu korun.

„V rámci zadávacího řízení na odstranění pavilonu jsme museli oslovit pouze firmy, které mají potřebné oprávnění na demolici takovýchto objektů. Likvidace odpadu totiž podléhá přísným hygienickým normám. Situaci s demolicí navíc komplikovaly majetkoprávní vztahy,“ upozornil náměstek primátora Martin Major. Město se vlastníkem zchátralé stavby stalo před rokem a půl. Muselo nejprve vytrvat, jak dopadne spor bývalých soukromých majitelů, kteří se soudili v rakouském Grazu.

„Pavilon konečně mizí a chátrající stavba tak už nebude děsit maminky dětí, které chodí do blízké mateřské školy nebo si hrají na novém hřišti,“ uvedl náměstek primátora Martin Major s tím, že místo se tak brzy stane příjemnou součástí parku. U vstupu do Bezručových sadů město před prázdninami vybudovalo nové moderní hřiště pro děti. Prolézačky, houpačky i koloběžková dráha v blízkosti mateřské školy Michalské stromořadí slouží menším i větším dětem. Demolicí pavilonu i nákladnou rekonstrukcí hřiště se tak definitivně podařilo vyřešit vstupní prostor do Bezručových sadů, který byl již léta neutěšený.

Poté co stavební dělníci pavilon rozeberou, začnou s likvidací ocelové konstrukce a jako poslední odstraní základovou desku objektu. Místo následně zakryjí tuny zeminy a zazelená se novým trávníkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…