Olomouc: Portugalsko stojí o spolupráci

12.03.2020 14:47

Olomouc navštívil portugalský velvyslanec Luís de Almeida Sampaio. S primátorem Mirkem Žbánkem se shodli na tom, že by jeho země mohla příští rok v Olomouci zanechat hlubší stopu.

Olomouc: Portugalsko stojí o spolupráci
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Portugalsko bude první polovinu roku 2021 předsedat Evropské unii. Právě proto se de Almeida Sampaio snaží být portugalským ambasadorem pro celou Českou republiku, ne jen pro Prahu. Rád by dostal Portugalsko více do českého povědomí. „Věřím, že v té době už korona virus nebude hlavním tématem zpráv,“ podotkl velvyslanec.

Za mírnou nevýhodu označil geografickou polohu. „Jsme úplně na západě kontinentu a naším jediným sousedem je Španělsko, což nám víceméně bránilo v poznávání střední Evropy,“ řekl Luís de Almeida Sampaio. Ale vyzdvihl spolupráci s olomouckou univerzitou v posledních letech.

Primátor velvyslance ujistil, že nebude problém zařadit v příštím roce prezentaci Portugalska na nějakou městskou akci. „Sice je celý příští rok věnován Maďarsku, ale myslím, že portugalský víkend nebo týden, zvláště pokud by byl pojat gastronomicky, bychom mohli uspořádat,“ uvedl primátor Žbánek. Jako další možnosti spolupráce zmínil Moravskou filharmonii nebo výstavu v Galerii města Olomouce, případně komerční sektor. Oba se shodli na tom, že zůstanou nadále v kontaktu.

Luís de Almeida Sampaio byl dříve velvyslancem v Alžíru, Srbsku a Německu. Před příchodem do Česka byl velvyslancem stálého zastoupení Portugalska v Severoatlantické Radě v Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

10:23 Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pr…