Olomouc: Proměna Kollárova náměstí je o něco blíž, radní schválili územní studii

12.01.2017 10:50

Podstatně důstojnější podobu by mělo v budoucnosti získat Kollárovo náměstí v centru Olomouce. Součástí změn je jak úprava veřejné zeleně, komunikací a systému parkování, tak i nový umělecký prvek. Radní se na včerejším jednání seznámili s aktuální územní studií, která tyto změny řeší.

Olomouc: Proměna Kollárova náměstí je o něco blíž, radní schválili územní studii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

„Naším záměrem je nová koncepce řešení náměstí a rehabilitace prostoru, který využívají místní rezidenti i další chodci, kteří procházejí mezi významnými městskými třídami nebo například do blízkých škol či Čechových sadů,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec. Významnou změnou bude přestěhování současné plastiky a umístění nového výtvarného díla.

V současnosti je na Kollárově náměstí nefunkční kašna s plastikami slavného sochaře Ivana Theimera. Prvotním záměrem bylo po dohodě s autorem přemístit jednotlivé nefunkční fragmenty kašny do Čechových sadů, následně pak vyplynula potřeba dalších úprav celého tohoto veřejného prostoru. Jednotlivé prvky Theimerovy kašny dostanou nové místo v Čechových sadech. „Jedná se o kruhovou zpevněnou plochu uprostřed sadů na chodníku navazujícím na Švermovu ulici. Na tomto místě koncepce cestní sítě v parku předpokládala umístění výtvarného prvku, k čemuž ale nakonec nedošlo,“ uvedl náměstek Jakubec. „K přestěhování jednotlivých prvků Theimerovy kašny, která vznikla dle jeho návrhu v 60. letech minulého století, z Kollárova náměstí na novou pozici v parku by mělo dojít už v tomto roce. V rozpočtu počítáme s prostředky na realizaci tohoto záměru. Věřím, že tento krok povede k dalšímu zatraktivnění Čechových sadů,“ doplnil jej majetkoprávní náměstek Filip Žáček.

Monumentální sloup a další novinky

Novým dominantním výtvarným prvkem Kollárova náměstí pak na severní straně bude monumentální sloup, věnovaný památce olomouckého barokního sochaře a donátora Václava Rendera, o celkové výšce cca 9,5 metru. Již hotový tordovaný dřík, který pochází z mariánského sloupu na Dolním náměstí, bude opatřen novým umělecky zpracovaným soklem a korunou. Autorem novodobých doplnění dříku bude opět Ivan Theimer. Poblíž památníku by mohlo být také autorsky zpracované pítko.

Dalšími novinkami v koncepci náměstí bude proměna veřejné zeleně či například výškové sjednocení silnice s chodníkem v centrálním prostoru. V podélném severojižním směru je navržen chodník, rozdělující prostor náměstí na jednostrannou alej se stromy a na volné trvalkové záhony. Protiváhou Renderova památníku bude v jižní části skupina čtyř větších stromů, v níž bude památník k připomenutí Jána Kollára. Nádoby na tříděný odpad budou nahrazeny podzemními kontejnery. Dopravní režim zůstane beze změny, ubude parkovacích míst. To se však nijak nedotkne parkovacích míst v centrální rezidenční zóně. Souběžně s těmito změnami se uskuteční oprava komunikací a inženýrských sítí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

19:27 Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

4. brigáda rychlého nasazení byla založena 1. července 1994 jako reakce na potřebu moderní a efektiv…