Olomouc: Rekola pomohou nacházet ideální řešení pro olomoucké cyklisty

15.11.2019 8:36

Sdílená kola doplňují nabídku pro olomoucké cyklisty už pátým rokem. Společnost Rekola, která tento typ bikesharingu provozuje, nabízí ve městě k zapůjčení už stovku jízdních kol. Jedná se o známá růžově natřená kola, která stávají na nejrůznějších místech ve městě a lidé si je půjčují na krátkodobé cesty po Olomouci.

Olomouc: Rekola pomohou nacházet ideální řešení pro olomoucké cyklisty
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„My jsme se nyní s firmou Rekola dohodli na další konkrétní spolupráci, která přinese ve výsledku prospěch všem cyklistům, tedy i těm, kteří jezdí výhradně na svých kolech a sdílené bicykly je nezajímají,“ řekl náměstek primátora Matouš Pelikán.

Radnice už dnes využívá informací, které firma při půjčování kol získává. Rekola předávají městu informace o výpůjčkách a vraceních kol i mapování tras, kudy cyklisté nejčastěji jezdí. „My pak tyto informace využíváme při stanovování vhodných lokalit, kam umístit nové cyklostojany. Tato spolupráce se osvědčila ke spokojenosti cyklistické veřejnosti,“ zhodnotil Matouš Pelikán. Město by nyní chtělo získat více dat k výrazně širšímu praktickému využití.

Zájem má o taková data, která by pomohla lépe plánovat cyklostezky, úpravy křižovatek či různá opatření ke zvýšení bezpečnosti dopravy v ulicích Olomouce. Jde o dopravní analýzu pohybu cyklistů využívajících službu Rekola na základě dat z provozu sdílených kol a také návrhy opatření. Tato analýza by sloužila kompetentním pracovníkům při aktualizaci Cyklogenerelu města Olomouce a plánování dalších investičních akcí ať už samotných cyklostezek či umísťování stojanů pro kola. Rekola poskytne i starší datové sady o pohybu cyklistů po městě, které bude moci následně město poskytovat jako tzv. "otevřená data" třetím stranám, například tvůrcům různých chytrých aplikací.

Téma bylo projednáno v komisi pro Smart City a informační technologie, která doporučila navrženou smlouvu uzavřít. Radní tomuto doporučení vyhověli a na včerejším jednání záměr uzavření smlouvy schválili. Dle předběžné dohody by tento balík dat měl radnici stát přes 326 tisíc Kč včetně daně.

Systém Rekola se v Olomouci postupně se zdokonaluje. Nejde jen o to, že navýšil počet kol z původních čtyřiceti na sto. Nově připravuje také jednorázové vypůjčení kol, vhodné např. pro turisty, nebo osazení všech kol systémem GPS tracking. „Rádi bychom se společností Rekola spolupracovali i na dalších akcích, připravujeme například projekt, který by propojil služby této společnosti a Dopravního podniku města Olomouc,“ dodal náměstek Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…