Olomouc: Senioři z Chválkovic dostali cyklistický trenažer

22.09.2022 15:47 | Tisková zpráva

Unikátní trenažer hand bike cyklistiky mají zcela nové k užívání obyvatelé olomouckého Domova seniorů Pohoda Chválkovice. K získání jedinečného zařízení pro sportování seniorů pomohl charitativní závod a projekt Sportuje celá Olomouc. Záštitu nad ním převzala náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Olomouc: Senioři z Chválkovic dostali cyklistický trenažer
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Příběh se začal psát už v květnu na Horním náměstí, kde se do štafetového závodu v rámci projektu Moneta Czech Tour – Cesta za snem, jehož cílem je podpora aktivního života seniorů, zapojilo hned několik družstev. Právě díky výtěžku závodu se podařilo získat potřebné peníze na pořízení hand biku. V dalších měsících se unikátní zařízení vyrábělo a teď už jej mají jeho noví uživatelé.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

„Byl to několikaměsíční příběh s dobrým koncem. Takové akce město rádo podporuje. Přesně zapadla do našeho projektu Sportuje celá Olomouc. Senioři získali další možnost, jak aktivně využít volný čas a přitom vylepšit svoji kondici,“ uvedla během předávání trenažeru náměstkyně primátora Markéta Záleská. „Jsem přesvědčena, že si hand bike najde své příznivce a bude sloužit opravdu všem zájemcům,“ dodala.

Cyklistický trenažer typu Alfa Evo 3 je určený všem seniorům včetně vozíčkářů. Díky jednoduché obsluze si mohou vybrat z více než dvaceti tisíc tras a bez výraznější námahy vylepšovat svoji kondici. Trenažer je napojený na počítač a obrazovku a proto je možné projíždět se virtuálně třeba Paříží, Londýnem nebo mezi alpskými vrcholy. „Má sedmistupňovou převodovku, umožňuje sezení na sedačce nebo se dá ovládat přímo z vozíčku. Zařízení komunikuje s tabletem, takže si uživatel vybere trasu, spustí aplikaci a pak už jenom jede. Díky lehkému převodu je pro seniory ideální. Rozhýbe všechny svaly, tělo však nijak extrémně nezatíží,“ popsal simulátor Lukáš Studený z pořádající Cesty za snem.

Unikátní domácí simulátor handbike cyklistiky pro začátečníky i pokročilé. Variabilní, propojen pomocí Bluetooth s řídící jednotkou. V tabletu je umístěna aplikace se stovkami video tras z celého světa. Tablet je možné zrcadlit i na televizi a podnikat tak reálné jízdy na všech světadílech. Součástí je také rozsáhlá sada tras z České republiky. Počítačově řízený systém simuluje sklon trasy a samostatně nastavuje odpor tak, aby zážitek z jízdy byl co nejvěrnější. Umožňuje aktivitu i lidem na invalidním vozíku, a to díky nájezdové rampě. Stroj má vestavěnou převodovku, sedačka je osazena třemi bezpečnostními pásy. Trenažér je vhodný pro osoby se zdravotním handicapem, seniory ale je přínosný i osobám bez handicapu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…