Olomouc. Školy během prázdnin proměnily stavební práce i drobné opravy

04.09.2023 16:28 | Tisková zpráva

Nákladné investice i menší opravy. Dva měsíce letních prázdnin proměnily mateřské i základní školy v Olomouci. Město začalo nebo pokračovalo ve velkých investicích a samy školy využily období volna k opravám ve vlastní režii.

Olomouc. Školy během prázdnin proměnily stavební práce i drobné opravy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Letních prázdnin se každoročně snažíme využívat k tomu, abychom mohli ve školách pokročit v investicích. Ty letošní velké jsou za více než 26 milionů korun,“ uvedl investiční náměstek primátora Miloslav Tichý. „Konkrétně se jedná o náročné opravy střech, a to hned na dvou základních školách. Další investice se týká Mateřské školy Husitská, kde jsme v červenci začali se stavebními úpravami, které budou ve finále znamenat větší kapacitu původní školky,“ objasnil náměstek Tichý.

Právě prostory Mateřské školy Husitská už investice za téměř 5,5 milionů korun postupně proměňuje. Prostory někdejšího hospodářského objektu v areálu školky už stavební firma upravuje tak, aby mohly sloužit jako jedna nová třída. Stavební ruch tam bude pokračovat až do letošního listopadu a následně se tím rozšíří kapacita mateřinky o 24 dětí.

Vůbec největší letošní investice se ovšem odehrává v Základní a Mateřské škole Demlova, kde stavbaři od července rekonstruují střechy. Stavební práce, které potrvají do prosince, se týkají první etapy obnovy střech školních pavilonů a přijdou na 15,2 milionu korun. Zbývající dvě etapy budou následovat v příštím roce a přijdou na dalších téměř 28 milionů korun. „Stávající střechy pavilonů už nevyhovovaly tepelným a technickým podmínkám. Nahradí je proto postupně kompletně nová konstrukce a střechy školních pavilonů bude porůstat i vegetace,“ popsal investiční náměstek Miloslav Tichý. A střešní krytina i krov se už mění i na Základní škole Gagarinova v Droždíně. Součástí investice je zesílení stropu nad druhým nadzemním podlažím a nová půdní vestavba, kde vznikne zasedací místnost a sklad. Stavební práce, které mají skončit letos v září, přijdou 5,8 milionu korun.

Kromě velkých investic v režii města jako zřizovatele, probíhaly ve školách během prázdnin i větší či menší opravy, které si školy hradí z provozních rozpočtů. Například opravy v Základní škole Gorkého v Pavlovičkách za zhruba 200 tisíc korun zahrnovaly malování, nové rozvody elektřiny nebo opravu podlah. V Základní škole Zeyerova se za téměř 700 tisíc opravovala venkovní kanalizace. Osvětlení ve třídách za 120 tisíc korun se měnilo zase v Mateřské škole Žižkovo náměstí a herní prvky za 240 tisíc jsou nově na zahradě Mateřské školy Husitská. „Náklady, které směřovaly na běžnou údržbu a opravy v našich základních a mateřských školách tak byly celkově za dalších více než 24 milionů korun,“ popsal náměstek primátora pro školství Viktor Tichák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…