Olomouc: Specialisté obnovují síť a zapojují počítače, město po útoku zažilo vlnu solidarity

17.04.2021 19:08

Situace olomouckého magistrátu po masivním kybernetickém útoku z 6. dubna se díky intenzivní práci specialistů i pomoci zvenčí výrazně zlepšuje. Odborníci obnovili sít a kritické části infrastruktury a postupně zapojují jednotlivé počítače.

Olomouc: Specialisté obnovují síť a zapojují počítače, město po útoku zažilo vlnu solidarity
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V příštím týdnu začne zkušební provoz řady agend. Magistrát spolupracuje s Policií ČR a Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost na vyšetřování okolností útoku.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Po víkendu by měla být v síti znovu zapojena většina počítačů. Od začátku příštího týdne bude postupně spouštěn zkušební provoz informačních systému pro jednotlivé agendy. Týká se to například agendy občanských průkazů, cestovních dokladů či řidičských průkazů. IT odborníci ale upozorňují, že v prvních dnech příštího týdne půjde o zkušební provoz, který mohou provázet technické komplikace. Příslušné odbory magistrátu proto prosí občany o trpělivost a o zvážení, zda mohou vyřízení svých potřeb odložit na později.

Pokud jde o vyšetřování okolností útoku, město již jednalo jak s Ministerstvem vnitra, tak s Policií ČR a s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost. Podle předběžného závěru specialistů útočník zneužil technickou zranitelnost jednoho prvku informačního systému magistrátu.

Podstatné je také zjištění, že z datové sítě neunikla žádná agendová data. Na všechna zjištění reagují IT specialisté přijetím příslušných technických a organizačních bezpečnostních opatření pro opětovné zprovoznění magistrátní datové sítě.

Na řešení potíží se kromě magistrátních IT odborníků podílejí specialisté z několika odborných firem. Městu velmi ochotně pomáhaly i další subjekty, například Městské policii Olomouc zapůjčilo jeden server město Přerov a značnou pomoc poskytly například také jednotky hasičů, Krajský úřad nebo Dopravní podnik města Olomouce. Za všechny tyto projevy solidarity město děkuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …