Olomouc: Společnost pro Srbsko usiluje o obnovu jihoslovanského mauzolea

23.10.2015 10:38

Obnovení přátelských vztahů mezi Čechy a Srby a navázání na činnost prvorepublikového olomouckého Klubu přátel Jugoslávie je cílem Společnosti pro Srbsko. Její členové usilují o posílení tradičních vztahů Čechů s národy na Balkánu a vytváření obrazu Olomouce jako důležitého kulturního centra.

Olomouc: Společnost pro Srbsko usiluje o obnovu jihoslovanského mauzolea
Foto: Ivo Heger
Popisek: Jihoslovanské mauzoleum v Olomouci

Podle předsedy Společnosti pro Srbsko Karla Šindláře je prvořadým cílem obnova jihoslovanského památníku v olomouckých Bezručových sadech. V kryptě mauzolea se nacházejí ostatky celkem 1187 vojáků, kteří padli v první světové válce. Původně v Olomouci nalezli místo posledního odpočinku pouze oběti války, které zemřely v péči lékařů na Hradisku a byly pohřbeny na černovírském hřbitově. Díky úsilí prvorepublikového spolku Klub přátel Jihoslovanů, vzniklo ve výpadu mauzoleum, kam se postupně podařilo svézt ostatky z celé Moravy.

Samotné mauzoleum je dílem Huberta Austa, který se učil u slavného slovinského architekta Josipa Plečnika pomáhajícího Masarykovi zvelebit Pražský hrad. Aust je navrhl jako pseudoklasicistní stavbu na uměle navezeném pahorku. Mauzoleum se pyšní čtyřmi kanelovanými dórskými sloupy v průčelí, čtyřmi bočními sloupy a dvěma polosloupy. Uvnitř je obřadní místnost. Kolumbárium je přístupné vchodem u přední branky. Nad obřadní místností je trojice zamřížovaných oken a nad nimi kopule.

Pozemek a stavba byly majetkem Jugoslávie, která se rozpadla

Mauzoleum je v současné době ve značně zanedbaném stavu. Už desítky let o ně totiž nikdo nepečuje. Objekt ničí zub času, vandalové a sprejeři. Jakoukoliv nápravu dlouho blokovaly nevyjasněné majetkoprávní vztahy. Pozemek a stavba byly majetkem Jugoslávie, která se rozpadla. Jednání s nástupnickými státy nikam nevedlo. Nakonec se město před několika měsíci dohodlo se všemi potenciálními vlastníky a požádalo o určení vlastnictví soud.

Společnost pro Srbsko chce o místě posledního odpočinku informovat rodiny padlých vojáků a obnovit dříve konané pietní vzpomínky. Dále hodlá podporovat povědomí o této části historie a o někdejších dobrých vztazích mezi slovanskými národy vedoucích až k vybudování mauzolea. „Rádi bychom také zavedli tradici Dne Srbska v Olomouci,“ říká Karel Šindlář.

Společnost pro Srbsko má v plánu podporovat rozvoj kultury, cestovního ruchu, spolupráci mezi univerzitami i kontakty podnikatelů. Další informace naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …