Olomouc: Starosta se změní, přátelství zůstane

03.06.2019 13:48

Delegaci z německého partnerského města Nördlingen přijal ve čtvrtek na radnici primátor Mirek Žbánek a jeho náměstci. Atmosféru uvolnil hned po svém mírně opožděném příchodu, když se omlouval, že neměl kde zaparkovat.

Olomouc: Starosta se změní, přátelství zůstane
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jsem rád, že mohu navázat na své předchůdce a pokračovat v přátelství nejen mezi městy, ale i mezi lidmi,“ uvedl primátor. Nato starosta Nördlingenu Hermann Faul všechny jeho předchůdce s rozkošným akcentem vyjmenoval: „To byli pánové Tesařík, Novotný, Major, Staněk… Já jsem starostou od roku 2006 a mohu potvrdit, že přátelství mezi našimi městy funguje,“ řekl Hermann Faul. Jak potvrdil, v březnových volbách se už o post starosty ucházet nebude. Kvůli věku mu to zákon nedovoluje. Kandidovat však budou jiní členové dnešní delegace.

Obě strany stolu se vzájemně představily. Jak poznamenal starosta Faul na adresu české strany, jde o úplně nový mančaft. Zatímco radní Johannes Ziegelmeier podotkl, že v Olomouci byl už před deseti lety, manželka starosty Nördlingenu paní Faulová potvrdila pro dnešek čtvrtou návštěvu. Z nového vedení radnice byl v partnerském městě v Bavorsku zatím jen náměstek Pavel Hekela. Ostatní se tam chystají v září.

Když došlo na výměnu dárků, věnoval primátor Žbánek Hermannu Faulovi zarámovanou vedutu Olomouce. On sám pak dostal dřevěné pero adjustované v pět set let starých pozůstatcích nördlingenských hradeb. Na psacím stole mu má partnerské město stále připomínat. „Přesně takové pero mi chybělo, abych si mohl zapisovat dějiny nebo kroniku,“ zažertoval primátor.

Německá delegace se poté neformálně setkala i s budoucími laureáty Cen města. Jedním z nich totiž bude i starosta Hermann Faul, kterému město udělí cenu za rozvoj partnerství. „Nevnímám to jako cenu pro sebe, ale pro celé naše město a věřím v naše přátelství i pro budoucí generace,“ prohlásil starosta Faul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…