Olomouc: Svátky města poprvé i s Marií Terezií

02.06.2017 16:01

Zatímco některé osvědčené varianty slavností najde veřejnost tradičně i v letošním ročníku Svátků města Olomouce, zcela poprvé jim bude letos přítomna i císařovna Marie Terezie. Panovnice, která během své dlouhé vlády Olomouci vtiskla neopakovatelný barokní ráz, se totiž narodila 13. května před třemi sty lety.

Olomouc: Svátky města poprvé i s Marií Terezií
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Svátky města Olomouce vůbec poprvé navštíví také skutečný potomek velké panovnice, její císařsko-královská výsost arcivévodkyně Ulrika Habsbursko-Lotrinská.

Pátek 2. 6. v 19 hodin bude na Horním náměstí patřit koncertu Filharmonie ve světě opery, Moravská filharmonie Olomouc a její hosté představí v programu slavné operní árie, duety a sbory.

Po 21. hodině se z Horního náměstí vydá historický průvod ke cti svaté Pavlíny, patronky města, po obvyklé trase přes Dolní náměstí a ulicemi historického centra do chrámu svatého Mořice, kde budou ostatky světice znovu na rok uloženy.

Hlavním dnem oslav bude sobota 3. června, kdy po 9. hodině vyjede slavnostní průvod s Marií Terezií z Bezručových sadů na Horní náměstí. Na radnici bude císařovna netrpělivě očekávána v 9.30 v 11 hodin se Marie Terezie vydá na inspekci Korunní pevnůstky, tedy významné části fortifikace, která vznikla skutečně za její vlády.

Po celý den budou k vidění dobová hudební i vojenská vstoupení, historický hodokvas, selský výroční trh a jarmark s ukázkami řemesel. Večer uzavře na Horním náměstí divadelní představení Jana Sulovského Střevíc Marie Terezie, koncert a posléze i vizuálně velmi atraktivní barokní ohňostroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…