Olomouc: V Jílové ulici slouží nová stezka pro chodce a cyklisty

24.10.2017 11:30

Nevyhovující chodníky v části Jílové ulice v Olomouci jsou pryč. Místo nich vznikla nová smíšená stezka pro chodce a cyklisty. Součástí stavby za 3,5 milionu korun je i odpočinková plocha s lavičkami, nový přístupový chodník na hřiště Malého prince a 12 nových parkovacích míst.

Olomouc: V Jílové ulici slouží nová stezka pro chodce a cyklisty
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Moderní smíšená stezka o délce téměř 300 metrů nahradila stávající chodník lemující levou stranu ulice ve směru do centra. Začíná u odbočky k mateřské škole v Jílové ulici a pokračuje ke křižovatce s ulicí Kmochovou. V lokalitě tak navazuje na již hotový úsek stejně řešené stezky, který zde vznikl před dvěma lety,“ popsal primátor Antonín Staněk.

V místech, kde se stezka kříží s místními komunikacemi jsou nové příčné prahy, které upřednostňují pěší a cyklistickou dopravu. Nová část stezky pro cyklisty je totiž součástí systému regionální cyklotrasy, která spojuje Olomouc s Bouzovem ve směru na Náměšť na Hané a Slavětín. Cyklistům tak nebude sloužit pouze k běžnému dojíždění do centra.

Součástí stavby je i ostrůvek a místo pro přecházení

„Součástí dokončené investice je i nový přístupový chodník na hřiště Malého prince v místě, kde byla původně jen vyšlapaná pěšina. Podél smíšené stezky navíc vznikly odpočinkové plochy s lavičkami a přibylo dvanáct nových míst pro parkování,“ objasnil primátor Staněk. V dolní části ulice Jílové je celkem devět nových parkovacích stání a v horní části ulice u odbočky do ulice Stiborovy přibyla tři parkovací stání. Součástí stavby je i výsadba dřevin, které jsou řešeny jako náhrada za pokácenou zeleň. „S tou části stavby, která se týkala vybudování cyklostezky, pomohla městu dotace Olomouckého kraje ve výši 722 tisíc korun,“ upřesnil investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Předcházející I. a II. etapa smíšené stezky byla v lokalitě postavena roce 2015. Již dva roky ji využívají chodci a cyklisté v úseku od ulice Okružní po odbočku k mateřské škole v ulici Jílové. Součástí stavby je i ostrůvek a místo pro přecházení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…