Olomouc: V městském lese Království bude bezzásahová zóna

27.03.2019 21:18

Více než pět milionů korun ročně může získat statutární město Olomouc jako majitel lesa za zavedení bezzásahového režimu v přírodní rezervaci Království u Grygova. Tato újma bude vyplácena po dobu 50 let. Se zvýšenou ochranou souhlasil správce rezervace – olomoucký krajský úřad.

Olomouc: V městském lese Království bude bezzásahová zóna
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Bezzásahový režim zachová Království jako les čistě přírodního charakteru. Historicky byly všechny porosty v celém lesním komplexu Království intenzivně obhospodařovány. Nyní to bude možné jen v okolí lesních komunikací, aby nebyla ohrožena bezpečnost návštěvníků,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Zrovna tak byly správcem rezervace vzneseny požadavky omezující myslivecké hospodaření. V návrhu plánu péče je požadavek na snížení stavů zvěře, a to i v rámci mysliveckého plánování.

Lesní komplex Království je jedním z možných potenciálních zdrojů vody do budoucna. „I proto zde necháváme zpracovat návrh revitalizačních opatření, jejichž cílem je zadržet vodu v krajině a optimalizovat vodní režim,“ dodal primátor Žbánek.

Přírodní rezervace Království v Grygově byla vyhlášena v roce 2012. Její výměra přesahuje tři sta hektarů a skoro stejně veliké je i ochranné pásmo. Hlavním předmětem ochrany jsou ekosystémy s výskytem typických i vzácných druhů planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů, reprezentované nížinnými listnatými lesy a periodicky zvodňovananá odstavená říční ramena. Vyskytují se zde dubohabřiny a smíšené lužní lesy s dubem letním, jilmy a jasany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…