Olomouc: Vánoční strom svítí, letos má jméno Hanáček

20.11.2021 19:33 | Tisková zpráva

Vánoční výzdoba v centru Olomouce už je kompletní. Se začátkem Vánočních trhů se rozzářil také dvacetimetrový vánoční strom na Horním náměstí, který letos ponese jméno Hanáček. Tentokrát byla účast v soutěži o jméno vánočního stromu rekordní – na oddělení kultury se sešlo 395 výtvarných návrhů!

Olomouc: Vánoční strom svítí, letos má jméno Hanáček
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Tak velký zájem nás opravdu překvapil, přišlo nejvíce návrhů za celou dobu, co soutěž pořádáme, a všechny byly velmi originální a nápadité, takže nebylo vůbec jednoduché vybrat pouze jeden,“ míní primátor města Olomouce Mirek Žbánek, který nakonec vybral jméno Hanáček. Navrhly ho děti ze třídy Lvíčat mateřské školy Husitská.

„Vánoční strom na náměstí máme jen jeden, ale sešlo se nám tolik krásných návrhů, že jsme se opět rozhodli udělit i další ocenění, a to za výtvarné pojetí a originální nápad,“ vysvětluje náměstkyně primátora Markéta Záleská. Cena za výtvarné pojetí náleží dětem ze ZŠ a MŠ Olomouc-Nemilany, které pro olomoucký strom vymyslely jméno Hlubočka a k výtvarnému návrhu připojily také originální básničku. Cenu za originální nápad si podle oddělení kultury zaslouží Aneta Doleželová, která navrhla jméno Dáreček a svůj vyrobený stromeček také jako dáreček zabalila.

Slavnostní rozsvícení a vyhlášení soutěže o jméno vánočního stromu bylo bohužel z důvodu zhoršující se situace kolem covidu zrušeno, ale oceněné děti o své dárky samozřejmě nepřijdou. Ceny si převezmou na radnici v náhradním termínu.

Letošní Vánoční trhy proběhnou bez kulturního programu, stánky s tematickým zbožím a s punčem však zůstávají otevřené. „Nikdo z nás nechce přijít o vánoční atmosféru a kouzlo adventu, které si mnozí spojují právě s trhy v centru města. Jméno loňského stromečku, Naděje, bylo symbolem očekávání lepších časů a konce covidové pandemie. Teď je však situace stejná, ne-li horší, než byla minulý rok. Proto návštěvníky trhů opravdu naléhavě prosím, buďme zodpovědní a dbejme všech hygienických opatření, ať si můžeme předvánoční čas užít v pohodě a ve zdraví,“ apeluje na návštěvníky trhů primátor Žbánek.

Trhy budou probíhat od 19. listopadu do 23. prosince a budou otevřeny každý den od 10:00 do 21:00, v pátek a v sobotu pak do 22:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…