Olomouc: Výtěžek benefičního koncertu Evropského orchestru lékařů půjde na podporu ukrajinské nemocnice

10.06.2022 13:55 | Tisková zpráva

V neděli 12. června se Olomouc stane dějištěm ojedinělé události: do České republiky vůbec poprvé zavítá Evropský orchestr lékařů (European Doctors Orchestra), který zde benefičním koncertem podpoří nemocniční zařízení na Ukrajině.

Olomouc: Výtěžek benefičního koncertu Evropského orchestru lékařů půjde na podporu ukrajinské nemocnice
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Pořadatelem benefičního večera je Studio Volantes, partnerskou podporu poskytly nezisková organizace Crosspoint Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, jež dala hostům k dispozici svůj koncertní sál, město Olomouc a Olomoucký kraj. Na programu koncertu jsou díla Édouarda Lala, Antonína Dvořáka a Johannese Brahmse.

Evropský orchestr lékařů veřejně vystupuje od roku 2004. Vznikl ve Velké Británii, jeho členy jsou však lékaři z téměř desítky dalších evropských zemí a z Austrálie. Právě odtud totiž pochází jeho zakladatel, plastický chirurg Miklos Pohl. Orchestr stojí na myšlence propojení lékařů různých specializací pomocí hudby, kterou současně podpoří vybraný charitativní projekt. Těleso má přibližně sto členů, kteří se scházejí dvakrát až třikrát ročně. Během víkendu plného zkoušek pod vedením dirigenta a za účasti renomovaných sólistů nastudují program, který vzápětí předvedou veřejnosti.

„Setkáváme se poprvé od roku 2020, kdy bylo cestování po Evropě znemožněno v důsledku pandemie covidu-19. Tento víkend tak bude pro nás všechny zcela výjimečný,“ říká Su Kingsley, hlavni organizatorka EDO.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Na úvod večera zazní Violoncellový koncert d moll francouzského skladatele Édouarda Lala, který patří k jeho nejslavnějším dílům. Sólového partu se zhostí Vilém Petras, koncertní mistr skupiny violoncell Moravské filharmonie Olomouc. Následovat bude symfonická báseň Vodník Antonína Dvořáka, jež vznikla na námět stejnojmenné balady Karla Jaromíra Erbena. Závěr bude patřit melodicky bohaté Symfonii č. 3 F dur Johannese Brahmse – dílu, kterého si i jeho přítel Antonín Dvořák velmi cenil. Evropský orchestr lékařů bude řídit dirigent Rupert Bond.

„Propojení lékařů a hudby do Olomouce krásně zapadá. Velmi úspěšná Moravská filharmonie a hudební festivaly u nás pořádané dělají z Olomouce svým způsobem město hudby. A jsme také městem univerzitním, kde na lékařské fakultě každoročně dokončí studium mnoho mladých nadějných lékařů. European Doctors Orchestra dokázali toto spojení udělat ještě těsnější. A když tak užiteční lidé, jako jsou lékaři, dokáží dělat krásné věci, hudbu, kterou nejen potěší posluchače, ale navíc dobročinně podpoří potřebné, určitě si zaslouží velkou pozornost,“ říká primátor města Olomouce Mirek Žbánek, který společně s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a ředitelem Fakultní nemocnice Olomouc Romanem Havlíkem nad pořádáním koncertu převzal záštitu.

Koncert začíná v 19 hodin v Redutě, bude jej však možné sledovat i online. Vstupenky do sálu i k sledování online přenosu lze zakoupit na webových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…