Olomouc a Štěpánov má propojit cyklostezka

04.08.2019 7:37

Dobrá zpráva pro cyklisty! Olomouc, Štěpánov a zástupci mikroregionu Šternbersko se dohodli na spolupráci při budování cyklostezky do Štěpánova. Trasa by měla vést podél hlavní železniční trati z Olomouce na Českou Třebovou a Prahu. K dohodě přispělo setkání na olomoucké radnici.

Olomouc a Štěpánov má propojit cyklostezka
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Je to důležitý posun, který má cyklistům zlepšit dostupnost nejen na trase z Olomouce do Štěpánova, ale ve výsledku propojit s městem mikroregion Bystřička a oblast Litovelského Pomoraví. Propojení dlouhodobě chybí a cyklisté na trase za současné situace nebezpečně riskují zejména při překonávání hlavní železniční trati na Prahu,“ uvedl primátor Žbánek.

Trasa, která by v Olomouci vedla z městských částí Chválkovice a Pavlovičky, by ve finále propojila obce Bystrovany, Velká Bystřice a Bukovany a zároveň i Chomoutov s oblastí Litovelského Pomoraví. „Cyklostezka má pro Štěpánov klíčový význam, a to nejen kvůli dojíždění lidí do práce na kole. Považujeme ji za naši nejdůležitější strategickou investici. Na katastru obce totiž leží více než 4/3 délky celé trasy,“ popsal starosta Štěpánova Jiří Šindler. „Vybudování cyklostezky z Černovíra do Štěpánova podél železniční trati předpokládáme v roce 2023, resp. 2024,“ dodal.

„K pozitivnímu posunu v jednáních přispěl vstřícný přístup Správy železniční dopravní cesty při plánovaném budování cyklostezek v ochranném pásmu železnice a rozhodnutí o provedení oprav propustků v místech Trusovického potoka a Grygavy za souhlasu Povodí Moravy,“ upřesnil za město Olomouc cyklokoordinátor Stanislav Losert. SŽDC v současné době trasu projektuje tak, aby pod železnicí mohli projít chodci a projet cyklisté a skončilo nebezpečné riskování cyklistů a chodců při překonávání železniční trati.

V souvislosti s vybudováním této širší sítě cyklotras bude nutné provést i menší dílčí úpravy a investice jako je vybudování lávky pro chodce a cyklisty přes Sitku na trase Hromův dub - Chomoutov - Štěpánov, na kterou je již vydáno stavební povolení. „K vybudování lávky pro pěší a cyklisty přes Sitku by mohlo dojít již v příštím roce 2020. K vybudování přejezdu pro cyklisty přes silnici ve Chválkovicích je třeba zadat zpracování dokumentace pro stavební povolení,“ upřesnil investiční náměstek primátora Martin Major.

K vybudování podchodů pod železnicí by mohla Správa železniční dopravní cesty přikročit v roce 2021 nebo 2022. Stavba předpokládá spoluúčast mikroregionu Šternbersko, města Olomouce a obce Štěpánov. Všechny zainteresované obce na svých katastrech vybudují předpolí nových propustků s napojením na cyklostezky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…