Olomouc chce architekta. Představitelé města se radili se zkušenou architektkou

09.03.2017 10:04

Otázky, spjaté se zřízením a obsazením pozice takzvaného městského architekta, řeší olomoucká radnice. V pátek 3. března v této souvislosti navštívil primátor Antonín Staněk s náměstkem Alešem Jakubcem a radním Michalem Giacintovem zkušenou architektku Zdeňku Vydrovou.

Olomouc chce architekta. Představitelé města se radili se zkušenou architektkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Konzultovali s ní různé aspekty činnosti městského architekta i případnou pomoc při jeho výběru.

Pozice městského architekta není nijak závazně právně ukotvena, v některých případech se jedná o zaměstnance příslušného městského úřadu, jindy jde o externistu. Někteří architekti dokonce vykonávají tuto praxi pro více měst najednou. Podstatná je ale hlavní myšlenka takové spolupráce mezi samosprávou a architektem – zohlednit při řešení různých rozvojových projektů, developerských záměrů či přípravě koncepčních dokumentů i obecnější urbanistická, architektonická i estetická kritéria.

„Chtěli jsme konzultovat tento záměr se zkušeným architektem. K tomuto záměru jsme zvolili Zdeňku Vydrovou, která je už pětadvacet let městskou architektkou v Litomyšli. Především díky jejímu působení je Litomyšl vnímána jako velmi estetické město s kvalitní moderní architekturou,“ uvedl primátor Antonín Staněk. „Hovořili jsme spolu o tom, jak může fungovat spolupráce architekta s politiky, se samosprávou a státní správou, jaké fungují v jiných městech modely takové spolupráce a jaké jsou oboustranné přínosy,“ doplnil primátorův náměstek Aleš Jakubec.

V případě, že se město Olomouc rozhodne tuto pozici vytvořit, je důležitý i výběr kvalitní osobnosti. „Byli bychom velmi rádi, kdyby nám paní architektka Vydrová při dalších krocích pomohla svými obrovskými zkušenostmi,“ uzavřel primátor Antonín Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…