Olomouc je jedním ze tří českých měst, kde se měří tepelný komfort

02.08.2018 15:17

Vliv vodních prvků, jakým jsou kašny, na tepelný komfort v městském prostředí měřili na Horním náměstí akademici z Katedry geografie Univerzity Palackého. Česko–izraelský projekt Michala Lehnerta z přírodovědecké fakulty zaštítila Technologická agentura České republiky.

Olomouc je jedním ze tří českých měst, kde se měří tepelný komfort
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„V letní kampani měříme tři celé dny. Vybíráme si letní dny s teplotami do třiceti stupňů, ale i tropické nad třicet stupňů. Dnes to vypadá, že by mohl být nejteplejší den v roce,“ popsal Martin Jurek z katedry geografie. Dodal, že cílem měření je zjistit, zda vodní prvky přispívají ke změně tepelného stresu.

Speciální přístroje, které si často vysloužily pozornost kolemjdoucích, měřily dnes teplotu, vlhkost, rychlost větru a tlak vzduchu u Herkulovy a Arionovy kašny, ale také mezi nimi vedle Čestného Sloupu Nejsvětější Trojice. Výsledky by měly zachytit vliv tekoucí vody na tepelnou pohodu. Stejná data sbírají výzkumníci ještě v Ostravě a v Plzni.

Město bedlivě sleduje změny klimatu

Projekt je dvouletý a zahrnuje i jiné, zimní měření. „Právě zimní období bude přínosem hlavně pro izraelskou stranu, kde zimu nemají,“ podotkl Jurek. Výsledky budou k dispozici v příštím roce a město je dostane k dispozici.

Podle náměstka primátora Aleše Jakubce město Olomouc bedlivě sleduje změny klimatu. „Pro nás bude vyhodnocení tohoto projektu důležité, už proto, že sami zpracováváme studii zeleno-modré infrastruktury. Jejím cílem je ochlazování a udržení vody ve městě,“ zdůraznil Jakubec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…