Olomouc má podle odborníků velmi dobrý rating

03.10.2011 15:40

Agentura Standars & Poor´s Ratings Services´ v pondělí 26. září zveřejnila úroveň úvěrového ratingu města Olomouce.

Olomouc má podle odborníků velmi dobrý rating
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Hodnocením A-/Stabilní/A-2, které město Olomouc tímto obhájilo z minulého roku, agenturní analytici oceňují mimo jiné přijatelnou úroveň zadluženosti města, rozumnou dluhovou politiku i poměrně nízká rizika související s nepředvídanými závazky.

To vše za situace, kdy město disponuje omezeně flexibilním rozpočtem, jehož deficit pravděpodobně poroste v důsledku velkých investičních výdajů.

Pozitivní hodnocení dávají odborníci výraznému provoznímu přebytku, který v roce 2010 vykázalo město Olomouc zejména díky nárůstu provozních a daňových příjmů a zároveň kontrole svých provozních výdajů. Pokud i nadále porostou daňové příjmy a provozní náklady se podaří držet pod kontrolou, měl by stávající trend podle odborníků pokračovat i v příštích letech. Současně upozorňují na to, že zadluženost města Olomouce je nyní přiměřená. Udržet tuto situaci by měla pomoci zejména maximalizace dotací od státu i z fondů EU. Tak by se mělo zmírnit nahromadění dluhů způsobené financováním plánovaných investičních akcí.

„Dobrý rating je pro nás důležitým nástrojem zejména při jednání s bankami. Agentura tímto hodnocením potvrdila, a já jsem tomu velmi rád, že se městu daří realizovat i velké investice při rozumné míře zadluženosti. Věřím, že dobrým hospodařením se nám podaří toto hodnocení udržet či v příštích letech i zlepšit," řekl primátor města Martin Novotný.

Ve výhledu analytici předpokládají, že město Olomouc i při masivních investicích v příštích letech omezí nárůst zadluženosti a udrží si pozitivní postavení v oblasti likvidity. Současně lze podle hodnocení očekávat, že každá další investice nad stávající objem připravovaných akcí bude financována z fondů EU a státních příspěvků a dotací, nikoli z dalších úvěrů. Jen tak lze podle Standars & Poor´s Ratings Services´ zachovat dosavadní zdravou fiskální a dluhovou politiku.

„Jsem velmi rád, že ratingová agentura hodnotila pozitivně postupné zpomalení dynamiky růstu zadlužení a věřím, že úsporné provozní hospodaření se nám podaří udržet i v následujících letech. Dobrý rating nám vytváří podmínky k financování naplánovaného investičního rozvoje," uvedl náměstek primátora Ivo Vlach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…