Opava: Adaptační strategie připravuje město na změny klimatu

24.03.2019 7:35

Jak čelit stoupajícím teplotám ve městě? Co dělat s vysychající krajinou a úbytkem vody? Jak se projeví klimatické změny na život v Opavě? Co je nutné udělat s veřejným prostorem, aby tyto dopady byly co nejnižší? Těmito otázkami se zabývá Adaptační strategie statutárního města Opavy, první komplexní dokument svého druhu.

Opava: Adaptační strategie připravuje město na změny klimatu
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Analyzuje místní rizika, zejména pak pro citlivé skupiny jako jsou děti nebo starší občané, navrhuje, jak rizikům čelit a jak zajistit kvalitní život obyvatel i v měnících se podmínkách. Přispívá tím k naplňování dlouhodobé vize Strategického plánu města Opavy,“ uvedl náměstek primátora Michal Jedlička s tím, že nutnost existence tohoto dokumentu je podmínkou pro možnost získávat dotace, prostřednictvím kterých by se dala některá opatření realizovat. „Je to pouze první krok, abychom si řekli, jaká je situace a co nás čeká do budoucna. Je důležité, aby se tento dokument stal strategickým dokumentem města a byl využíván například při plánování investičních akcí či územního plánu. Neobsahuje tedy detailní informace o jednotlivých projektech, ale směry, kterými by se město mělo vydat,“ dodal Jedlička. Materiál, který v pondělí 18. března schválili zastupitelé, je rozdělen na analytickou a návrhovou část.

Průměrná teplota ve městě by podle modelů měla do roku 2100 stoupnout o 3 stupně ve srovnání s obdobím 1961 – 2009, výrazně by měl stoupnout počet tropických dnů s teplotami vysoko nad 30 stupňů, naopak množství srážek či množství vody v půdě by mělo výrazně poklesnout. Stále častěji se budeme setkávat s extrémy typu bleskové povodně, silné vichřice a další výkyvy.

Občané Opavy se mohli zapojit do vytvoření tzv. Mapy horka, ze které strategie rovněž čerpá. Stěžovali si, že nejvíc teplo je logicky v centru města, na rozpálených parkovištích u obchodních center či na nezastíněných zastávkách MHD. Stejná místa ukázal i termální satelitní snímek Opavy. Ke zlepšení podmínek pak občané doporučili klimatizaci všech vozů MHD, více zeleně, účinnější zastínění např. zastávek, doplnění vodních prvků a pítek, omezení sekání trávy, lepší zadržování dešťové vody ze střech a její využití k zalévání zeleně.

Navržená adaptační opatření jsou rozdělena do tří skupin. ZELENÁ OPATŘENÍ (např. obnova a rozšiřování městské zeleně a zelených ploch a péče o ně, vytváření zelených fasád a zelených střech apod.), MODRÁ OPATŘENÍ (např. zadržování vody v krajině, vytváření a revitalizace vodních ploch, zadržování a opětovné využívání dešťových vod apod.), ŠEDÁ OPATŘENÍ (např. energeticky úsporné a inteligentní budovy, využívání obnovitelných zdrojů energie, klimatizace dopravních prostředků, ventilace apod.) a MĚKKÁ OPATŘENÍ (např. změny ve správě, v politických přístupech, v chování společnosti apod.).

Strategie doporučuje např. vytváření zelených střech na budovách, které zadržují vodu a pomalým odpařováním ochlazují okolní vzduch. Dešťová voda se zadržuje a využívá např. k zalévání zeleně, čímž se šetří pitná voda. Zelená fasáda funguje jako přírodní klimatizace, která brání přehřívání budov a zpětnému odrazu tepla do ulice. Zeleň pak navíc vytváří stín, snižuje koncentrace škodlivin a přízemního ozónu.

V okolí města by měly vyrůst tzv. Zelené hradby

Studie dále doporučuje dokončit revitalizaci Stříbrného jezera a péči o městskou zeleň, rozvoj zahrádkářských kolonií, rozšiřování parků a doplňování vodních prvků, jako jsou pítka i pro psy, kašny, fontány, rozprašovače, brouzdaliště či umělá jezírka a kanály. Doporučuje se i zastínění dětských hřišť, zejména pak u školek. K lepšímu hospodaření s vodou by mohly přispět i polopropustné materiály, ze kterých by se například stavěla parkoviště (např. takto funguje parkoviště u Městského hřbitova). Voda by tak zůstávala v krajině a neodtékala kanalizací pryč.

V okolí Opavy by pak měly vyrůst tzv. Zelené hradby, tedy pásma zeleně, což částečně omezí erozi a bude sloužit jako prevence sucha či eroze. Dále se doporučuje budování poldrů, travnatých pásů, remízek, mokřadů a tůní. V městských lesích by mělo dojít k postupné obměně smrkové monokultury a změně druhové struktury lesa, budování mokřadů a snižování množství holosečí.

Hlavní klimatická rizika v Opavě a okolí:

  • Zhoršení kvality života a zdraví vlivem veder
  • Zhoršení podmínek v budovách, zvýšené nároky na klimatizaci
  • Přehřívání vozidel MHD
  • Vyšší nároky na péči o zeleň
  • Špatný stav krajiny, riziko povodní a eroze zemědělské půdy
  • Sucho, nedostatek užitkové vody, vysychání potoků
  • Degradace smrkových porostů
  • Vytápění a doprava jako zdroj skleníkových plynů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…