Opava: Den stromů bude pestrý jako podzim

07.10.2022 21:11 | Tisková zpráva

Podzim je tady a s ním i Den stromů, konečně opět v plné parádě. Po letech poznamenaných covidem se letos uskuteční i velká oslava v parku.

Opava: Den stromů bude pestrý jako podzim
Foto: Opava
Popisek: Opava

Nedělní odpoledne 16. října v sadech Svobody bude patřit všem, kdo se chtějí něco dozvědět o dřevinách. Na programu se podílelo více než 30 organizací. „Připraveny jsou kreativní dílničky pro děti i dospělé, badatelské aktivity pro zvídavé hlavičky, ukázky ošetřování dřevin a práce se dřevem, stloukání ptačích krmítek či tvoření z přírodních materiálů,“ vyjmenovává koordinátorka EVVO opavského magistrátu Kateřina Durčáková a pokračuje: „S dotazy se zájemci mohou obrátit na přítomné zahradníky a zahrádkáře, včelaře, arboristy, lesníky a další odborníky. S nalezenými houbami vám poradí v mykologické poradně. K dispozici budou pracovníci odboru životního prostředí pro řešení různých životních situací. Chybět nebudou ochutnávky domácích výpěstků, moštu či oblíbená férová kavárna.“ 

V neděli 16. října jste zváni na procházku prstencem parků, kterou vám zpříjemní a znalostmi obohatí bývalý ředitel Arboreta Nový Dvůr, velký znalec dřevin Miroslav Frank. V úterý 11. října se v Matičním domě uskuteční přednáška ovocnáře Radima Lokoče zaměřená na staré a krajové odrůdy. Sobota 22. října pak bude patřit houbařům. Oblíbená mykologická exkurze s Vítem Balnerem za jedlými i nejedlými lesními poklady se tentokrát uskuteční v okolí Přerovce.

Každý majitel zahrady i zahrádky na podzim řeší, co s hromadami listí i jiným bioodpadem. Ten nám může posloužit jako skvělé hnojivo, stačí jen vědět, jak se skamarádit s žížalami. Na žádné zahradě by proto neměl chybět kompost. O tom, jak jej správně založit a starat se o něj, se dozvíte na dvou webinářích, 12. října bude o zahradním kompostování, 25. října pak o domácím vermikompostování. Akce jsou zdarma, registrace probíhá na e-mailu: denstromu@email.cz, odkud vám přijdou přihlašovací údaje.

Chcete přiložit ruku k dílu a zasadit svůj vlastní strom do krajiny? Zapojte se do veřejné výsadby ořešáků v sobotu 5. listopadu ve Zlatníkách v aleji na svatou Annu nebo do sázení jabloní 12. listopadu v Kateřinkách u bývalé Dřevony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…