Opava: Noc kostelů můžete prožít v kostele sv. Václava

25.05.2021 17:39

Opavská kulturní organizace se připojuje k letošní Noci kostelů a zve návštěvníky 28. května do kostela sv. Václava a Domu umění, kde si mohou prohlédnout současné výstavy a užít si magickou atmosféru místa.

Opava: Noc kostelů můžete prožít v kostele sv. Václava
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Zájemci si mohou od 18.00 hodin do půlnoci prohlédnout bývalý areál dominikánského kláštera a využít individuální výklad z historie kostela i zajímavosti z jeho osudu v podání kustoda Rudolfa Zajíčka, který bude po celou dobu trvání akce k dispozici,“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace.

Návštěvníci si mohou prohlédnout také aktuální výstavy nebo jen v klidu postát a rozjímat před obrazem Zavraždění svatého Václava s rozměry 8,5 x 5 metrů, který namaloval v roce 1844 vídeňský malíř Anton Petter.

Vedle expozice klasicistního obrazu je umístěn další obraz sv. Václava od současného autora Jakuba Špaňhela, jehož unikátní prodloužená výstava s názvem Centrální banky zdůrazňuje působivost interiéru odsvěcený opavského chrámu. „Velkoformátové malby světových bank nejsou v autorově podání pouhými domy a bankami, ale suplují vlastně jakési naše novodobé chrámy i víru,“ vysvětluje Dominik Beneš, dramaturg Opavské kulturní organizace.

Dům umění, přilehající ke kostelu, nabízí také výstavu „Sochy a grafiky“ Moniky Immrové, soubor pláten mladého malíře Petra Hajdyly „…je v tom více lehkosti než tíhy“ a díla českého impresionismu ze sbírek Galerie výtvarného umění Ostrava s názvem „Dialogy 2021 – V Meandrech nálad.“

Po celou dobu Noci kostelů bude v chrámu znít elektronická hudba DnB skupiny Clownfish. Vstupné na akci je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…