Opava: Nová kniha mapuje dvacet let městské památkové zóny

13.03.2015 15:47

Vývoji městské památkové zóny v Opavě, která byla vyhlášena před dvěma desetiletími, se věnuje nová publikace Hodnoty, které chráníme. Kniha bude pokřtěna 18. března v 18 hodin v Klubu Art. Na stejný večer je pak připravena i přednáška dvou z autorů.

Opava: Nová kniha mapuje dvacet let městské památkové zóny
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Městská památková zóna byla vyhlášena v roce 1992. Právě od té doby vzhled a rozvoj centra města ovlivňují památkáři. „Plošná památková ochrana přichází nejen do Opavy na počátku 90. let. Vyhlašování městských památkových zón v té době odráželo výrazný obrat společnosti v přístupu k architektonickému dědictví. V normalizačním období byla ale jejich ochrana realizována jen v případě omezeného počtu městských památkových rezervací, zatímco ve většině dalších postupně mizely celé ulice a domovní bloky. Uplynulých dvacet let je oproti tomu dobou, kdy až na jednotlivé excesy nebylo centrum Opavy postiženo demolicemi historických staveb a kdy naopak město i soukromí majitelé domy opravovali a provedena byla také rekonstrukce většiny veřejných prostranství a komunikací,“ uvedl jeden z autorů knihy, ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

„Naším cílem bylo ohlédnout se za tím, co se v uplynulých dvaceti letech při památkové podpoře podařilo, i za tím, co má k ideálnímu stavu daleko. Současně jsme ale chtěli formou srozumitelnou co nejširšímu spektru čtenářů ukázat, na jakých základech památková péče v Opavě stojí, do jakých oblastí zasahuje a k čemu směřuje,“ dodal za autory Zezula, podle kterého je dalším cílem této publikace přispět k větší spoluúčasti nebo aspoň porozumění této problematice ze strany veřejnosti.

Spoluautoři knihy jsou spojeni s oblastí památkové péče

Publikace je rozdělena na čtyři tematické části. První se věnuje urbanistickému vývoji Opavy, druhá památkové ochraně města. Třetí se zabývá utvářením podob města a poslední přináší rozhovory s architektem Janem Kovářem, památkářkou Danou Kouřilovou, občanem Jiřím Siostrzonkem a politikem Pavlem Mališem. Nechybí ani bohatý obrazový doprovod, ať už fotografií, tak i plánků.

Všichni spoluautoři knihy jsou nějakým způsobem spojeni s oblastí památkové péče, ať už na magistrátu či Národním památkovém ústavu nebo jako vědečtí a pedagogičtí pracovníci popř. architekti – Šárka Borovcová, Václav Hájek, Dalibor Halátek, Lucie Langerová, Hana Pavelková, Dalibor Prix, Romana Rosová, Lubomír Rychtár a Michal Zezula. Knihu vydala Opavská kulturní organizace a Národní památkový ústav. U příležitosti křtu této knihy je připravena i přednáška Michala Zezuly a Václava Hájka. Hosty večera pak budou i Dalibor Halátek, Lucie Langerová a Dana Kouřilová. Kniha bude k dostání v Městském informačním centru a na recepci Obecního domu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: opava-city.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ekofond jako základ nadstandardní péče o zeleň ve městě

16:14 Jihlava: Ekofond jako základ nadstandardní péče o zeleň ve městě

Ekofond je peněžní fond města Jihlavy, jež se zabývá distribucí finančních prostředků k provozu sprá…